Recept za kafanski grašak sa krompirom i junetinom: Miris domaće kuhinje, a svaki zalogaj fantazija

Recept se lako pravi, a svaki zalogaj je čarolija u ustima

Objavljeno: 04.02.2025. 11:25h 11:31h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kafanski grašak je tradicionalno jelo koje se često priprema u kafanama širom Balkana. Obično se servira kao glavno jelo sa mesom. Njegova priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan i zasitan obrok.

Sastojci:

  • 700 g graška (može biti svež ili zamrznut)
  • 400 g junetine
  • 1 veza mladog crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslaca ili ulja
  • So i biber po ukusu
  • Povrtni ili pileći bujon (po želji)
  • Svež peršun za garniranje
foto: Shutterstock

Priprema:

U velikoj šerpi zagrejte maslac ili ulje. Dodajte sitno iseckani crni luk i dinstajte dok ne postane staklast.

Dodajte iseckane šargarepe i krompir, pa dinstajte još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Zatim dodajte junetinu i dinstajte je neko vreme dok ne promeni boju.

Dodajte sitno iseckani beli luk i dinstajte još minut.

Dodajte grašak i promešajte sa ostalim povrćem.

foto: Profimedia

Prelijte sve sa bujonom ili vodom, začinite solju i biberom, i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 15-20 minuta, dok povrće ne omekša.

Kada je jelo gotovo, pospite ga seckanim svežim peršunom i poslužite toplo.

Ovaj recept je brz i jednostavan, a rezultat je ukusan obrok koji će zadovoljiti i početnike u kuhinji.