U Jugoslaviji nijedan ručak nije mogao da prođe bez supe: Ljudi su pucali od zdravlja, a doktorka otkriva zašto
Mnogi se pitaju zašto se u Jugoslaviji svaki dan jela supa, a naši stari verovali su da donosi zdravlje.
Izvor: Milka Đukić
Mnogi ljudi su od detinjstva stekli istu naviku - jedu supu svaki dan. Ali u poslednje vreme lekari se raspravljaju o prednostima prvih jela. U Jugoslaviji, nijedan ručak nije mogao proći bez supe, koja se uvek služila pre glavog jela.
Naši stari, verovali su da su zbog toga zdravi kao dren. Takođe, verovalo se da je supa odlična za prehlade, jer podiže imunitet i krepi organizam.
Gastroenterolog Ekaterina Kashukh objasnila je koje supe se mogu redovno jesti. Ali da li je to neophodno?
Doktorka je primetila da je supa jelo koje dobro apsorbuje ljudsko telo. Sadrži vlakna, omekšane proteine, termički obrađeno povrće, koje, za razliku od svežeg, ne izaziva nadimanje. Zbog toga su od pamtiveka supe smatrane zdravim, a sada ih lekari prepisuju pacijentima da se oporave od bolesti.
Supa pomaže da se prevari telo i produži osećaj sitosti. Tečno jelo ispunjava stomak, vlakna usporavaju brzinu apsorpcije glukoze u krv. Štaviše, mnogi vitamini i minerali ostaju u supama. Od proizvoda se jednostavno "isperu" u bujon.
Međutim, gastroenterolog je savetovao da se ne prisiljavate da jedete supu svaki dan. Zbog ovoga neće biti gastritisa, ovo je mit. Inače, dovoljno je supu poslužiti samo 2-4 puta nedeljno.
Naravno, nisu sve supe pogodne. Akcenat treba staviti na one kuvane u laganoj čorbi od povrća (i istovremeno pečuraka), ribe, piletine, zeca ili nemasne govedine. Supa mora imati puno povrća. Meso nije obavezan sastojak - bolje je sve životinjske proizvode zameniti biljnim analogima (pasulj, slanutak, sočivo).
Mnogo ređe, Ekaterina Kashukh je savetovala da jedete jela koja uključuju pavlaku, pavlaku, slaninu, dimljeno meso, brašno i masno meso.
"I, naravno, ne treba se zanositi instant supama i bujon kockama, koje sadrže velike količine soli i konzervansa", dodala je doktorka u razgovoru za "Izvestija".
Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!