Najstariji recept za tortu od lešnika i čokolade: Pravi se za Svetog Jovana, a ukus je neverovatan
Savršena slavska poslastica koja se pravi lako, a ujedno je i najstariji recept za tortu
Objavljeno: 13.01.2025. 09:36h
Izvor: Vanja Milenković
Izvor: Vanja Milenković
Sastojci:
Za jednu koru je potrebno (spremaju se tri)
- 3 jaja
- 4 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika hladne vode
- 1 kašika ulja
- 4 kašika pečenih i blanširanih lešnika
- pola kesice praška za pecivo
Fil:
- 6 jaja
- 5 kašika šećera
- 200gr čokolade za kuvanje
- 250gr putera ili margarina
- 100gr šećera u prahu
Preliv za kore:
- 200ml vode
- 9 kašika šećera
Priprema: Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati malo hladne vode i ulja, umutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa umutiti. Dodati na kraju lešnike i peći u rerni.
Fil pravite tako što umutite jaja i šećer na pari, pa dodate čokoaldu dok se sve ne rastopi i ukuva. Sklonite sa ringle pa u to umutite puter sa šećerom u glatku smesu.
Svaku koru zalijete sa vodom i šećerom i potom filujete.