7 starih recepata za ručak koji je lako spremiti: Ovo su bake spremale bar 1 nedeljno, štedele vreme a nahranile sve
Niko ne može da odoli starim, tradicionalnim jelima. Naviknuti smo na njihov ukus i miris, to je uteha koja nam je najpotrebnija na kraju teškog radnog dana.
Autor:
Dokaz da su naše bake bile mudrije od nas je upravo u pripremi jela. One su kuvale najukusnija jela, dok je za pripremu istih bilo potrebno samo 15ak minuta, a ostatak vremena ta ista jela su se krčkala.
Danas vam donosimo 7 recepata za najjednostavnija domaća jela koja se spremaju lako i brzo:
1. Pasulj
Ne postoji jednostavnija priprema ručka od pasulja, zbog čega u našem narodu postoji i izreka "prosto kao pasulj".
Potrebno je:
- 2 glavice crnog luka
- 500 grama pasulja
- 3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- suva rebra
Priprema: Prodinstajte povrće, dodajte oprana rebra i pasulj koji je preko noći stajao u vodi. Nalijte vodom i kuvajte oko 2 do 3 sata. Kada se sve skuva, začinite po želji i poslužite uz turšiju.
2. Sarma
Za pripremu fila za sarmu, uvijanja iste - potrebno je 15 minuta. Kada se stavi na ringlu da se krčka, sarma može da se kuva od 2 do 24 sata, na vama je šta ćete izabrati. Ali sama priprema je jednostavna i brza.
Potrebno je:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 grama mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 3 čena belog luka
- 100 grama pirinča
- 1 šargarepa
- so, biber, suvi začin.
Priprema: Iseckajte luk i šargarepu na što sitnije, može i preko rende. Zatim dodajte meso, začine i opran pirinač. Sve izmešajte dobro i filujte listove kiselog kupusa. Stavite u šerpu, nalijte malo vode i kuvajte dok se sarme dobro ne skuvaju.
3. Kiseli kupus
Potrebno je:
- 2 glavice kiselog kupusa
- suvog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica belog luka
Priprema: Luk iseckajte sito pa stavite na dno lonca. Posle slažite red kiselog kupusa (dobro opranog), red suvog mesa i slaninice. Nalijte sa malo vode i ostavite da se kuva na tihoj vatri što duže.
4. Krompir na pola
Potrebno je:
- 1 kg krompira, oljuštenog, opranog i isečenog na pola.
- 300 sitno seckane suve slanine
- Sir
Priprema: Krompir koji ste oljuštili, oprali i isekli na pola stavite u dobro podmašćen pleh da se peče. Nakon 40 minuta dodajte sitno seckanu slaninu ( na svaki krompir po jednu) i ostavite još malo da se ispeče. Nakon toga poslužite uz domaći sir.
5. Pita razljevuša
Potrebno je:
- jaja
- sir
- mleko
- brašno - kukuruzno
- so
- prašak za pecivo
- mast
Priprema: Jaja umutite, dodajte mleko, sir, brašno, prašak za pecivo i mast. Sve izmešajte i izlijte u pleh i zapecite. Uz domaću supu i salatu, ovo je vrhunsko jelo.
6. Domaća pileća supa
Potrebno je:
- Pileći bataci
- šargarepa, paškanat, celer, luk
- rezanci
- so i biber
- svež peršun
Priprema: Pileći bataci se stave u lonac sa vodom. Sve se kuva oko pola sata, pa se doda rendana šargarepa, paškanat, celer i prepržen luk. Kada se sve skuva, meso se dovoji od koske, isecka i vrati u supu. Dodaju se rezanci i svež peršun i začini i kuva se sve još 5 minuta.
7. Bogata čorba od povrća, ali bez mesa
Potrebno je:
- luk
- krompir
- drugo povrće po želji
Priprema: Domaćice su se uvek dobijale šta da stave u ovu čorbu. Obično se pravila od onoga što se nađe u kući, nekome je to grašak, boranija ili brokoli, kelj, prokelj.
Mi stavljamo obično luk, krompir, šargarepu i blitvu. Sve se skuva, izblenda u krem čorbu i posluži sa kašikom pavlake. Lepo i ukusno jelo.