Evo kako da zgusnete grašak i čorbe, a da ne stavite ni trunku brašna: Zdravija zamena za zapršku

Prženje brašna na ulju je jako nezdrava kombinacija, a postoji adekvatno zdravije rešenje da se zgusne čorba

Objavljeno: 10.11.2024. 16:17h
Autor:
Foto: Shutterstock

Mnoga jela, poput graška, krem supa, čorbi, raznih sosova, treba da se malo zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomešanog s vodom. Pošto belo brašno goji i nije baš zdrava namirnica, predlažemo vam bolji način da zgusnete jela.

Stavite izgnječen krompir.

foto: Shutterstock

Postoje bolji načini za zgušnjavanje jela koji su i mnogo ukusniji. Recimo, da upotrebite povrće koje sigurno uvek imate u kući. Skuvajte jedan krompir i ispasirajte ga u blenderu ili ga dobro uzgnječite viljuškom da nema grudvica. Možete da dodate malo vode da bi smesa bila kompaktnija.

foto: Shutterstock

Dodajte je u jelo i dobro sjedinite. Krompir nema jak ukus, pa neće značajno promeniti ukus jela, a zdraviji je izbor od belog brašna. Možete da koristite i pire od nekog drugog povrća, ali u tom slučaju pazite da ne promenite ukus jela.

foto: Profimedia

Krompirov skrob

Ako imate problem sa glutenom, pa ga izbegavate, za zgušnjavanje možete da koristite krompirov skrob. Potrebna je jedna kašika skroba pomešana s dve kašike vode kako bi se dobila kaša. Sipajte je u jelo ili sos i neprestano mešajte dok se smesa ne zgusne.

Pogledajte kako su voditelji Stars specijala udarili na Brenin prateći vokal koji prekida intervjue