Rodila sam 3 dece sa autizmom: Otišla sam na testiranje i čula istinu o sebi posle koje nisam prestajala mužu da plačem

Kada je Kristin Mekginis počela da ispituje zašto sva njena deca imaju autizam došla je do šok saznanja.

Objavljeno: 28.10.2024. 12:44h 13:00h
Foto: Printscreen Instagram / mrscmcguinness

Kristin Mekginis, voditeljka i manekenka, pokrenula je brojne teme i diskusije o autizma otkako je dijagnostikovan kod njene dece. Glavna misija joj je da razbije sve predrasude o ovom neurorazvojnom poremećaju. Najvažnija uloga u životu joj je da bude najbolja majka svojoj deci, sve ostalo je, kako ističe, na drugom mestu.

Kada je maštala sa suprugom Pedijem Mekginisom o porodici, nisu ni slutili šta će ih snaći. Njihovi naslednici, i desetogodišnji blizanci Leo i Penelope, kao i sedmogodišnja ćerka Felisiti, suočavaju se sa oblicima autizma. Kada je to saznala, pred sobom je postavila jasan cilj, želi da informiše svet kakva su to deca, da bi sprečila da svi mališani koji se suočavaju sa sličnom smetnjama u razvohju nikada ne budu nevidiljiva. Naprotiv, namera joj je da se njihov glas daleko čuje.

foto: Printscreen Instagram / mrscmcguinness

- Autizam je jednostavno drugačiji način razmišljanja i viđenja sveta, drugačiji način slušanja, slušanja, komunikacije i druženja. Moj mozak je drugačiji od drugih. Ali saznanje kakav mozak imate pomaže vam da se krećete drugačije - smatra Kristin.

Saznala da je i sama autistična u 31. godini

Kada su joj lekari potvrdili da joj sva deca imaju autizam, Kristin je poželela i sama da se testira, kako bi bolje razumela šta se, zapravo, desilo. U svojoj autobiografiji osvrnula se na razne probleme tokom odrastanja, ali nije znala njihov pravi uzrok, sve dok joj nisu stigli rezultati pre tri godine.

"Potvrđena mi je dijagnoza autizma. Bilo je čudno, ali sam tokom čitavog života primećivala male znake da nešto nije u redu. Moji problemi s hranom, moje poteškoće u društvu, moji pokušaji da budem komunikativna i fokusirana, i moja neodlučnost. Način na koji 'plutam' kroz život podseća me na ponašanje moje kćerke. Sličnija sam svojoj deci nego što sam ikada mogla i da pomislim", napisala je u knjizi "Prelepa noćna mora" i dodala da je suprug sumnjao, ali nije smeo da joj predloži da se testira, jer nije želeo da je povredi:

foto: Printscreen Instagram / mrscmcguinness

"Nisam samo autistična, već sam i visoko na spektru, to je ser Baron-Koen potvrdio. Plakala sam kao kiša kada sam izašla iz ordinacije. Od olakšanja, ali i od tuge za mlađom sobom. Zbog mržnje prema školi koju sam napustila, zbog nerazumevanja učitelja i drugova. Kada sam rekla mužu da sam autistična, rekao mi je samo jedno. Da je sumnjao godinama, ali da mu nikada nije palo na pamet da mi kaže. Ali da je primećivao znake. Da sam drugačija. Da mi nekad treba toliko vremena da odaberem između dve majice, da on postane frustriran. Da nisam izlazila, jer mi je teško da se nosim sa ljudima i stvarnim svetom", otvorila je dušu Kristin.

Deca joj talentovana za različite stvari

Kristin je veoma ponosna na svoju decu i ističe da je svako do njih nadaren za različite stvari. Sa druge strane, i ona se najbolje oseća kada je u njihovom društvu.

- Za to sam rođena. A oni su rođeni da budu moja deca. Ja sam veoma, veoma srećna što imam troje autistične dece, jer mogu da pomažu jedno drugo. Oni uvek imaju nekoga ko može da bude sa njima. Leo je veoma srećan, zabavan i vrlo inteligentan. Penelope je najslađa, miroljubiva devojčica i izuzetno kreativna. A Felisiti je divlja, veoma snažnog duha, zna šta želi i odlučna je. a sam najbolja verzija sebe kada sam sa svojom decom. I to je verovatno zbog našeg autizma. Nas četvoro ostanemo kod kuće, i nekada ni ne razgovaramo - kaže Kristin.

Kao ambasadorka autizma napisala je svoju prvu knjigu za decu "Amazing Me, Amazing You". Reč je o slikovnici sa porukama ljubaznosti, prijateljstva i različitosti. Stvarala je sa mišlju da se autistična deca ne osećaju zapostavljena, kao i da probudi više razumevanja kod njihovih vršnjaka.