Japanke se drže ovih 6 pravila i nikada se ne ugoje, a dijeta im uopšte ne treba: Njihovu rutinu može svako da isprati

Japanke se za vitko telo, bez dijete, drže ovih šest pravila.

Objavljeno: 26.10.2024. 20:57h
Foto: Shutterstock

Japanke su poznate po tome što, i u kasnijim godinama, izgledaju znatno mlađe od svojih vršnjakinja iz drugih delova sveta. U tridesetim izgledaju kao da imaju 18, a u četrdesetim kao da im je tek 25.

Ključ ove mladolikosti i dugovečnosti leži u njihovom posebnom načinu ishrane, koji se zasniva na uravnoteženom jelovniku, bogatom hranljivim namirnicama.

foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Raznovrstan jelovnik – mnogo više od sušija

Suprotno uobičajenom mišljenju, Japanke ne jedu samo suši. Njihova ishrana je daleko raznovrsnija i uključuje širok spektar namirnica poput ribe, morskih plodova i trava, povrća, soje, pirinča, voća i zelenog čaja, piše "Zadovoljna".

Visokokalorična jela i brza hrana su prava retkost u njihovom svakodnevnom meniju. Ono što je posebno važno za Japanke jeste svežina namirnica i to da budu sezonske. Zimi se na njihovim trpezama nalaze meso, riba, tople supe i napici, dok leti preferiraju morske plodove, hladne supe, salate i ramen.

Priprema hrane s naglaskom na zdravlje

U Japanu, način pripreme hrane je jednako važan kao i sam izbor namirnica. Povrće se uvek seče na tanke listove kako bi se smanjila termička obrada i zadržala maksimalna količina hranljivih sastojaka.

foto: Shutterstock

Barenje, grilovanje, kuvanje na pari i dinstanje sa minimalnom količinom ulja su osnovni načini pripreme. Prirodna lepota, boja i ukus hrane su uvek na prvom mestu, a začini se koriste vrlo umereno kako se ne bi opteretio organizam.

Uživanje u svakom zalogaju

Za Japanke, obrok je poseban ritual. One jedu polako, uzimajući male zalogaje i koristeći manje porcije. Hrana je najčešće prirodnog izgleda, bez preterane dekoracije, a retko se na jednom tanjiru nađu dva različita jela, jer se to smatra nedostatkom dobrog ukusa.

Pirinač – neizostavni deo svakog obroka

Pirinač je gotovo uvek prisutan na japanskom stolu. Sprema se jednostavno, obično samo sa malo soli i maslaca, te predstavlja savršen dodatak uz većinu obroka.

Raznovrstan doručak kao početak dana

foto: imtmphoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Doručak u Japanu je posebno bogat i raznovrstan. Sastoji se od više malih porcija koje uključuju ribu, pirinač, omlet, miso supu, soju i povrće, uz neizostavni zeleni čaj. Ovaj nutritivno bogat početak dana pruža energiju i balans za ostatak dana.

Bez preterivanja u slatkišima

Deserti su prava retkost u Japanu, a kada se jedu, to su male količine sa niskim nivoom šećera. Bombastične torte i kolači gotovo da ne postoje, a čak i sladoled prave od pirinča. Takvi jednostavni i manje slatki deserti pomažu Japankama da održe vitku liniju i ravniji stomak.

Japanska filosofija ishrane, koja stavlja akcenat na svežinu, prirodnost i umerenost, pokazuje se kao ključ za mladalački izgled i dug život. Možda je upravo ovo tajna koju svet treba da prihvati kako bi zdravlje i lepota išli ruku pod ruku.

Bonus video: