Samo najhrabriji opredeliće se za Dansku dijetu: Rigorozna ishrana uz pomoć koje može da se skine i do 10 kg za 13 dana
Ukoliko želite da za kratko vreme izgubite veći broj kilograma izaberite ovu dijetu, ali pripremite se na rigorozan plan ishrane
Izvor: Milica Krajnović
Danska dijeta je jedna od najrigoroznijih dijeta. Osobe koje nisu psihički i fizički spremne na takvu disciplinu u režimu ishrane bolje da ni ne pokušavaju, a svima se preporučuje da se pre počinjanja sa danskom dijetom posavetujete s lekarom zbog rizika koje ona sa sobom nosi.
Međutim ako vam je cilj što brže skinuti što više kilograma najbolje rešenje je upravo Danska dijeta, poznata još i pod nazivom Kopenhagen dijeta.
Ova dijeta jako je oskudna i uglavnom se zasniva na vrlo malom unosu kalorija i količine hrane. Moglo bi se reći da se zasniva na gladovanju jer se dnevno unosi samo 600 kalorija s vrlo niskim unosom masti. Ali za samo 13 dana sa ovom dijetom moguće je skinuti od pet do 10 kilograma.
U Danskoj dijeti postoje tačno određeni jelovnici za svaki dan. Postoje tri obroka bez užina, a ako se poklekne samo jedan dan potrebno je krenuti ispočetka, no tada morate napraviti pauzu od dva do šest mjeseci. Ako se dijeta izdrži do kraja, ne sme se ponoviti iduće dve godine jer kilogrami, navodno, u tom periodu ne bi trebalo da se vrate.
Plan jelovnika po danima
Svaki dan ima tri obroka – doručak, ručak i večeru. NIje dozvoljeno menjanje jela između dana, ali se mogu u danu zameniti ručak i večera, dok doručak ostaje kakav je.
1. dan
- Doručak: šoljica crne kafe (ovde možete dodati jednu kocku šećera)
- Ručak: kuvani spanać uz dva tvrdo kuvana jaja i jedan paradajz
- Večera: veći mesni odrezak uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom
2. dan
- Doručak: šoljica crne kafe i jedna kocka šećera
- Ručak: jedna list šunke i dva decilitra jogurta
- Večera: veći mesni odrezak i zelena salata
3. dan
- Doručak: kafa i kriška tosta
- Ručak: dva tvrdo kuvana jaja, jedan list šunke i zelena salata
- Večera: jedan kuvani celer srednje veličine, paradajz i voće po izboru
4. dan
- Doručak: kafa i kriška tosta
- Ručak: litar sveže ceđenog soka, dva decilitra jogurta
- Večera: jedna izrendana šargarepa, kuvano jaje, 25 grama mladog sira
5. dan
- Doručak: veća narendana šargarepa prelivena limunovim sokom
- Ručak: kuvana riba do 230 grama s limunovim sokom i malom količinom putera
- Večera: veći mesni odrezak, kuvani celer, zelena salata
6. dan
- Doručak: kafa i kriška tosta
- Ručak: narendana veća šargarepa i dva kuvana jaja
- Večera: pola pileta sa ražnja bez kožice i salata
7. dan
- Doručak: biljni čaj bez šećera
- Ručak: taj dan nema ručka
- Večera: jedan jagnjeći kotlet na žaru, sezonsko voće
8. dan
- Doručak: kafa i tost
- Ručak: list šunke, dva tvrdo kuvana jaja i salata
- Večera: kuvani celer, paradajz i jedna voćka
9. dan
- Doručak: kafa
- Ručak: veći list šunke i dva decilitra jogurta
- Večera: veći komad mesa, salata i voće po izboru
10. dan
- Doručak: kafa i kriška tosta
- Ručak: dva tvrdo kuvana jaja, list šunke i salata
- Večera: kuvani celer, paradajz i voće po izboru
11. dan
- Doručak: kafa i kriška tosta
- Ručak: litar sveže ceđenog soka, dva decilitra jogurta
- Večera: tvrdo kuvano jaje, rendana šargarepa, 25 grama mladog sira
12. dan
- Doručak: veća rendana šargarepa prelivena limunovim sokom
- Ručak: kuvana riba s limunovim sokom i malo putera
- Večera: komad mesa, kuvani celer i zelena salata
13. dan
- Doručak: tost, kafa, šećer
- Ručak: dva tvrdo kuvana jaja i veća rendana šargarepa
- Večera: pola pileta sa žara bez kože i salata
Praktikovanje danske dijete ne preporučuje se osobama koje se bave fizičkim poslom, ili vežbaju tokom trajanja dijete jer unos kalorija nije dovoljan kako bi izdržali takav napor.
Stil / n1
Bonus video: