Američku Sunčanu tortu može da napravi svako dete u Srbiji: 1 parče dovoljno da se zasladite za ceo dan
Limun torta ili Sunčana torta je poslastica koju bi prosečna baka u Srbiji opisala kao patišpanj sa filom
Autor:
Potrebno je:
- 1 šolja kokosovog mleka
- 1 šolja šećera
- 2 šolje brašna
- 3/4 omekšanog maslaca
- 4 jaja
- prašak za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica rendane korice limuna
- malo soli
- četvrtina šolje limunovog soka
Za fil:
- 250 ml slatke pavlake
- malo ekstrakta vanile
- kokos
Priprema: Rernu ugrejte na 200 stepena Celzijusa. U većoj činiji umutite jaja, kokosovo mleko, maslac, šećer, koricu limuna, so, limunov sok i brašno i prašak za pecivo. Kada dobijete glatku smesu, preručite je u pleh i pecite oko 15 do 20 minuta.
Kolač ostavite da se ohladi dok pripremate fil. Koricu možete da isečete preko sredine tako da dobijete dva dela kao za tortu pa je filujte obilno.
Potpuno ohlađen kolač prelijte sa toplim filom.
Fil pripremite tako što ćete u šerpici zagrejati slatku pavlaku skoro do ključanja. Sklonite je s ringle pa u nju umutite kokosovo brašno i ekstrakt vanile. Prelijte preko kolača, sačekajte da se sve stegne i upije pa isecite i poslužite.