Kako se pravi zaprška? Ovo je prava razmera brašna i masnoće

Vrsta masnoće koja se koristi zavisi od same boje i karaktera jela.

Objavljeno: 18.10.2024. 17:08h
Autor:
Foto: Shutterstock

Najbolja zaprška pravi se od jednakih količina mekog brašna i masnoće, a njena svrha je da obogati jelo, dajući mu puniju teksturu i intenzivniji ukus.

Tako se za bele čorbe, sosove ili umake svetle boje obično koristi puter ili margarin, jer daju blag, kremast ukus.

foto: Printscreen/youtube

S druge strane, za jela koja zahtevaju bogatiju, crvenkastu nijansu, poput raznih paprikaša ili variva, idealan izbor su ulje ili svinjska mast. Zaprška se najčešće dodaje pri kraju kuvanja, kako bi se ukusi proželi, ali i zadržali svežinu.

Kako se pravi zaprška?

Priprema zaprške je jednostavna, ali zahteva pažnju kako bi se postigao pravi rezultat. Najpre se u tiganju zagreje masnoća, bilo da je reč o puteru, margarinu, ulju ili masti. Kada se masnoća ugreje, dodaje se brašno u istoj količini i lagano meša. Brašno počinje da peni i tada je ključno kontrolisati vreme prženja. Ako pripremate belu zapršku, važno je da brašno ostane svetle boje, što znači da ga treba pržiti kratko, tek toliko da počne da peni. Za tamnije zaprške, brašno se prži dok ne dobije zlatnu, blago smeđu boju.

foto: Shutterstock

Da biste izbegli grudvice, potrebno je razrediti zapršku tečnošću, bilo hladnom vodom ili tečnošću iz jela koje pripremate. Ova tečnost se dodaje postepeno, uz neprestano mešanje, sve dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Ako koristite vrelu tečnost, važno je brzo mešati kako bi se zaprška ravnomerno povezala sa tečnošću.

Vreme kuvanja zaprške

Da bi zaprška bila potpuno gotova i da ne bi imala miris sirovog brašna, potrebno je kuvati je najmanje 20 minuta. Kod krem čorbi i umaka, koji zahtevaju glatku i bogatu teksturu, zaprška se može kuvati i do pola sata, kako bi postigla svoju punu gustinu i savršen ukus.

foto: Shutterstock

Količina zaprške prema vrsti jela

Količina zaprške koju treba koristiti zavisi od vrste jela koje spremate:

  • – Za bele krem čorbe: Na 1 litar tečnosti koristite 50 grama masnoće i 50 grama brašna.
  • – Za čorbe od povrća ili mesa: Potrebno je 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
  • – Za ređe čorbe od povrća ili ribe: Dovoljno je 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
  • – Za svetle umake: Na 500 ml tečnosti koristi se 40 grama masnoće i 40 grama brašna.

Pravilno pripremljena zaprška ne samo da daje jelu bogatiju teksturu, već i poboljšava njegov ukus.