Evo kako izgledaju i šta rade glumci iz serije "Alo, alo" nakon 43 godine: Možete li prepoznati fatalnu oficirku Helgu?

Od prvog emitovanja prošlo je više od četiri decenije, a serija "Alo, Alo" ne gubi na popularnosti.

Objavljeno: 15.10.2024. 15:48h 16:45h
Foto: Profimedia

"Alo, alo" je postala jedna od najpoznatijih britanskih humorističkih serija, ne samo u Velikoj Britaniji, već i širom sveta. Njeni likovi, dijalozi i situacije postali su kultni. Serija je takođe parodija na ozbiljne ratne drame i filmove o otporu, kao što je francuska serija "Tajni rat" (Secret Army), koju "Alo, alo" često ismeva. Iako se bavi ozbiljnim istorijskim periodom, serija uspeva da kroz komediju prikaže apsurdnosti rata i ljudske prirode. Emitovana je do 1992. godine na BBC-ju i ukupno je imala 85 epizoda raspoređenih u devet sezona.

Radnja serije smeštena je u izmišljeni francuski gradić Nouvion tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. U centru zbivanja nalazi se Rene Artois, vlasnik malog kafića, koji pokušava da vodi običan život uprkos opasnim okolnostima rata. On, međutim, biva uvučen u spletke, sarađujući sa Francuskim pokretom otpora i pomažući savezničkim avionima da izbegnu naciste.

"Alo, alo" je karakteristična po specifičnom britanskom humoru, koji uključuje igru reči, nesporazume i komične situacije zasnovane na različitim jezicima i akcentima. Jedan od najpoznatijih komičkih elemenata je Renéovo konstantno ponavljanje fraze "Možda me sada slušate...", kada se nalazi u neprijatnim situacijama, pokušavajući da se izvuče.

foto: Sven Arnstein / Avalon / Profimedia

Čuvene repilike iz serije:

"Ti glupa ženska glavo", Rene kaže svojoj ženi Edit kada ga zatekne sa konobaricom Ivet.

"Pažljivo me slušajte, reći ću ovo samo jednom", Mišel iz Pokreta otpora.

"Alo, alo ovde Noćni soko, prijem" - Rene dok je zvao London.

"Good moaning", poručnik Krebtri koji je govorio francuski kao što neki naši političari govore engleski.

"Kakva greška napraviša", nesrećni italijanski kapetan Alberto Bertoreli

"To smo samo ja i moj tenkić", poručnik Gruber.

  • Rene

Rene je vlasnik kafića i glavni junak serije. On stalno balansira između nacista, Pokreta otpora i žene Edit, dok održava ljubavne afere sa svojim konobaricama. Rene, izbegavajući herojske akcije, biva stalno uvučen u komične i opasne situacije.

foto: Printscree Youtube / Top Raccoon

Nezaboravni Rene, koga je igrao Gordon Kej, nažalost je preminuo 2017. godine. Za njega kolege glumci kažu da je bio nepresušan izvor inspiracije i pokretačka snaga glumačke ekipe.

- Nadam se da vaš časopis ne zanima jesam li homoseksualac ili nisam, zar ne? Drago mu je što je serija tako popularna u Jugoslaviji. Sećam se da mi je iz vaše zemlje stizalo na desetine pisama - rekao je svojevremno čuveni glumac u jedinom intervjuu za medije dok je bio na letovanju na Hvaru.

  • Edit

Bila je Reneova žena, poznata po svom lošem pevanju i potpunom neznanju o aferama svog muža sa konobaricama. Iako naivna, Edit se takođe upušta u brojne komične zavrzlame.

foto: Printscree Youtube / Top Raccoon

Nezaboravni lik tumačila je glumica Karmen Silvera, koja je, takođe, preminula 2002. godine, a mediji u Britaniji su u to vreme pisali da je odbila da se leči kada joj je rak dijagnostikovan, kao i da je bila da je strastveni pušač.

  • Ivet

Glumica Viki Mišel u seriji je igrala Reneovu ljubavnicu Ivet, a njihove zajedničke scene zaštitni su znak serije "Alo, Alo". Sećamo se raznih dogodovština Ivet s nemačkim oficirima, a zarađivala je prostituisanjem zbog bolesne majke i zarad "blistave budućnosti s Reneom".

FOTO: Printscreen Youtube / Top Raccoon
FOTO: Printscreen Youtube / Screen Clips
FOTO: Printscreen Youtube / Screen Clips
FOTO: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
FOTO: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
  • Helga

Kim Hartman, koja je glumila seksi Helgu, nemačku soldatkinju prodornog glasa i stasa, karijeru je započela u Beogradskom pozorištu u engleskom gradu Koventriju. Teatar je tako nazvan jer je izgrađen od drveta poklonjenog i dopremljenog iz okoline Beograda posle Drugog svetskog rata.

Hartman se danas više ne bavi glumom, ali se vrlo rado priseća uloge koja joj je obeležila karijeru. “Helga je bila ambiciozna, htela je biti Hitlerova devojka ili špijunka poput Mate Hari. No, kao i svi Nemci u seriji, nije bila sposobna za tako nešto. Volela sam glumiti Helgu i biti seks-simbol. Bilo je zabavno i opuštajuće”, rekla je Kim jednom prilikom.

foto: Printscree Youtube / Top Raccoon

Zanimljivo je kako je Kim zajedno s Ričardom Gibsonom, koji glumi Her Flika, godinama nakon serije izvodila skečeve u pozorištima.

  • Her Oto Flik

Her Flik je nacistički Gestapo agent, koji prati sve sumnjive aktivnosti u gradiću i pokušava da uhvati Pokret otpora. On je zlokoban, ali takođe izrazito komičan zbog svoje opsesije disciplinom i neprestano neuspešnim misijama.

foto: Printscree Youtube / Top Raccoon

Her Ota Flika, koga pamtimo po preuveličanom hramljanju, glumio je izvanredni Ričard Gibson, koji danas ima 70 godina.

  • Poručnik Gruber

Poručnik Gruber, homoseksualac koji je bio zaljubljen u Renea, a čiji lik tumači Gaj Siner, ima 76 godine.

foto: Printscree Youtube / Top Raccoon

Iako se iz serije to ne bi moglo zaključiti, Siner je poznat kao ženskaroš. S porodicom živi u Saseksu u Engleskoj.

  • Mišel iz Pokreta otpora

Članicu francuskog Pokreta otpora glumila je britanska glumica Kirsten Cooke. Glumica je ovih dana proslavila 72. rođendan.

foto: Printscreen Instagram / thevickimichelle / Youtube

Sa koleginicom iz serije Viki Mišel izgradila je iskreno prijateljstvo, te često provode vreme zajedno.

U srećnom je braku već decenijama i ima četvoro dece.