Vrsta hrane koju žene starije od 50 godina ne bi trebalo da jedu: Rizik od gojenja se znatno povećava, vodite računa

Žene iznad 50 godina trebalo bi da obrate pažnju na ishranu, usled većeg rizika od gojenja i stvaranja dijabetesa.

Objavljeno: 08.10.2024. 09:58h
Autor:
Foto: whiteboxmedia limited / Alamy / Profimedia

Ishrana "bogata" mastima, naročito zasićenim i transmastima, može dovesti do gojenja,insulinske rezistencije i povišenog nivoa šećera u krvi, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Prema pisanju portala "She Finds", osobe starije od 50 godina, naročito žene, trebalo bi da smanje unos hrane koja je bogata mastima kako bi smanjile rizik od dijabetesa. Stručnjaci su izdvojili nekoliko vrsta hrane koje bi trebalo izbegavati, prenosi "Zadovoljna".

Crveno meso

foto: Profimedia

Crveno meso sadrži visok nivo zasićenih masti koje doprinose upalama i insulinskoj rezistenciji. Poznato je da su upravo upale i insulinska rezistencija dva ključna faktora u razvoju dijabetesa tipa 2.

Dijetetičarka Džordan Antoni kaže: „Postoje dva glavna problema s crvenim mesom koja ga čine lošim izborom za osobe s dijabetesom. Prvo, ima visok sadržaj holesterola i zasićenih masti, što može dovesti do kardiovaskularnih problema i otežati upravljanje dijabetesom. Drugo, meso se teško vari, što može usporiti delovanje insulina na šećer u krvi.“

Pomfrit

foto: Shutterstock

Pomfrit dobija svoju hrskavu površinu i mekanu unutrašnjost prženjem u uljima bogatim zasićenim i transmastima. Redovno konzumiranje hrane pržene u ovakvim uljima može povećati nivo holesterola i izazvati upale.

„Pomfrit i krofne takođe sadrže nezdrave trans i zasićene masti koje loše utiču na vaše zdravlje. Ove pro-upalne masti povećavaju potrebu za insulinom ili smanjuju njegovo izlučivanje, što smanjuje osetljivost na insulin i povećava rizik od dijabetesa tipa 2,“ objasnio je za „She Finds“ doktor Majkl Lahi.

Kokosovo ulje

foto: Shutterstock

Iako se kokosovo ulje smatra zdravom namirnicom među potrošačima, važno je biti svestan njegovog visokog sadržaja zasićenih masti. Koristi se u kuvanju i pečenju, a visok nivo zasićenih masti može povećati holesterol i izazvati insulinsku rezistenciju.

Dijetetičarka Veronika Rouz objašnjava: „Kokosovo ulje sadrži oko 90% zasićenih masti, čak više od margarina. Ova vrsta masti povisuje nivo LDL (lošeg) holesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti i insulinske rezistencije. Kod žena iznad 50 godina, koje su već u povećanom riziku od dijabetesa tipa 2, prekomeran unos zasićenih masti može dodatno smanjiti osetljivost na insulin i izazvati skokove šećera u krvi.“

Sladoled

foto: Shutterstock

Sladoled je mnogima omiljena poslastica, ali, ako se konzumira u većim količinama, može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 zbog visokog sadržaja šećera. „Iako je popularan, sladoled je bogat zasićenim mastima i dodanim šećerima, što može da dovede do brzog gojenja i povećanju nivoa šećera u krvi. Umesto toga, odaberite opcije s nižim udelom masti, poput smrznutog jogurta,“ objašnjava nutricionistica Džoana Angmen.

Punomasni mlečni proizvodi

foto: Shutterstock

Punomasni mlečni proizvodi, poput punomasnog mleka, sira i maslaca, sadrže zasićene masti koje mogu povisiti nivo LDL holesterola.

Lahej objašnjava: „Vrlo loše vrste masti, poput zasićenih, nalaze se u proizvodima kao što su punomasno mleko, sir i maslac. Ove masti povećavaju nivo LDL holesterola, izazivaju upale i smanjuju osetljivost na insulin, što povećava rizik od dijabetesa.“

Prerađeno meso

foto: Shutterstock

Kao poslednju namirnicu, stručnjaci izdvajaju prerađeno meso. Prerađene vrste mesa, poput slanine i kobasica, bogate su mastima i sadrže brojne štetne sastojke, poput konzervansa i aditiva.

„Kobasice, slanina ili šunka sadrže zasićene masti, a većina prerađenih proizvoda sadrži konzervanse. Oni ne samo da otežavaju toleranciju na glukozu već takođe povećavaju upalu, što dodatno povećava rizik od bolesti,“ zaključuje Lahej.

Bonus video: