Japanci ovih 5 pravila u porodici poštuju kao nešto najsavršenije: Kad ulaze u kuću prvo rade ovo

Ovo su 5 pravila koje japanske porodice poštuju i gledaju kao svetinje.

Objavljeno: 07.10.2024. 15:06h 15:46h
Autor:
Foto: Shutterstock

Od posebnih rituala po ulasku u kuću do specijalnih poklona za Novu godinu, porodice u Japanu s ponosom neguju svoje jedinstvene običaje.

Japan je svet koji ljudima sa Zapada neretko deluje strano i daleko, a u sebi krije posebne male rituale kojih se svi udomaćinstvu strogo drže, piše "Zadovoljna".

foto: Shutterstock

Svi zajedno u kući

Svako u svojoj sobi u kući na telefonu, laptopu, pred TV-om… Ta ideja u Japanu nije poželjna jer veruju da je štetna za odnose i da narušava povezanost u porodici. Veruju da je bolje zajedno u dnevnoj sobi, obično do uveče, gde nećete biti usamljeni i eventualni problemi će se lakše rešiti nego ako se zatvorite u svoja četiri zida.

Poštovanje starijih

Jedan od osnovnih stubova japanskih porodica je poštovanje. Veruje se da svi stariji članovi porodice imaju više mudrosti od onih mlađih i zato ih treba poslušati.

Samo jedan od načina na koji Japanci iskazuju poštovanje prema starijima, pa i prema rođacima, jeste klanjanje prilikom pozdrava. To govori da mlađi član u potpunosti ceni i poštuje starijeg člana porodice i da mu je važno njegovo mišljenje.

foto: Shuterstock

Česta porodična okupljanja

Japanci su ponosni na bliskost koju neguju međusobno i vole kad se u razgovoru istakne njihovo prezime.

Da bi sačuvali tu bliskost, često organizuju porodična okupljanja. Uobičajeno je da se tada spremi neki poklončić jer to pokazuje privrženost i održava jedinstvo koje je tako cenjeno.

Novac na dar jednom godišnje

Običaj za Novu godinu u Japanu je davanje paketića sa novcem. Tokom proslave bake i deke i roditelji daju deci taj lepo upakovani novčani poklon, u zavisnosti od uzrasta. Deca taj poklon obično dobjaju do svoje 20. godine.

Ona se tome raduju jer im to govori da ih porodica ceni iako su još mali.3

foto: Shutterstock

Takođe, to je odličan način da roditelji nauče decu o štednji odmalena.

Obično deci odmah ode deo tog novca, a ostatak se čuva za njihovu budućnost.

Peru i ruke i noge kada dođu kući

Pranje ruku pravo s vrata je opšte pravilo, ali koliko vas odmah opere i noge kad spolja dođe kući? U Japanu je to mnogima uobičajena praksa.

Uostalom, poznato je koliko oni vode računa o higijeni, pa imaju i posebne papuče za kupatilo i u njima ne idu u ostatak kuće.

Bonus video: