Stručnjak za parfeme otkriva trikove kako da razlikujete kopije od originala: Posle ovih 7 caka niko vas neće prevariti

Objavljeno: 05.10.2024. 11:09h 13:01h
Foto: EPS / Backgrid UK / Profimedia

Kako biste bili sigurni da kupujete original, uvek pažljivo pregledajte pakovanje, bočicu, tečnost, i miris parfema. Kombinacija svih ovih faktora pomoći će vam da vrlo lako uočite ako se radi o kopiji.

Korišćenje kopije parfema može biti opasno zbog samog sastava. Naime, ukoliko se odlučite za jeftiniju varijantu omiljenog mirisa, veoma važno je da znate koji se sastojci koriste za proizvodnju, kako bi se izbegli štetni uticaji na kožu.

Oni mogu da sadrže nekvalitetni alkohol, lako isparljive hemikalije, vodu lošeg kvaliteta, aluminijum, arsen, antifriz. A kao posledice korišćenja mogu se pojaviti razni kožni problemi, poput: akni, osipa, očnih infekcija, alergija...

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da razlikujete original parfem od kopije:

1. Pakovanje i tačan naziv

Originalni parfemi dolaze u visokokvalitetno izrađenim kutijama, sa pažljivo oblikovanim uglovima i precizno zalepljenim ivicama. Kopije često imaju manje kvalitetne abmalaže, sa loše zalepljenim delovima.

Celofan: Originalni parfemi obično imaju čvrsto i pravilno upakovan celofan oko kutije, dok kod kopija njega neretko i nema.

Logo i natpisi: Obratite pažnju na logo i natpise na kutiji. Originalni parfemi imaju jasno i precizno odštampane natpise, bez grešaka u slovima, dok kopije često imaju blage varijacije u fontu, boji, ili čak slovnim greškama.

2. Serijski broj i barkod

Originalni parfemi imaju serijski broj na kutiji i na samoj bočici parfema, i oni se moraju podudarati. Taj broj je obično utisnut, dok je kod kopija odštampan ili ga uopšte nema.

Barkodovi na originalnim parfemima su jasno odštampani i obično se nalaze na dnu kutije. Takođe, možete proveriti autentičnost proizvoda pomoću online alata za proveru barkoda.

foto: Shutterstock

3. Bočica

Težina i materijal: Bočice originalnih parfema su napravljene od visokokvalitetnih materijala i deluju teže nego što izgledaju. Kopije često koriste jeftiniji stakleni ili plastični materijal, što čini bočicu lakšom.

Poklopac: Originalni poklopci su čvrsti, simetrični i pravilno se zatvaraju. Kod kopija, poklopac može biti nečvrst, nesimetričan, ili ne odgovara savršeno bočici.

Sprejer: Imajte na umu da mašina puni bočicu parfemom i mašina postavlja sprejer na bočicu. Iz tog razloga i načina na koji funkcioniše sprejer, cevčica sprejera je prazna kod novog parfema. Najčešće je potrebno pritisnuti sprejer dva puta, kako bi se cevčica napunila.

4. Parfemska tečnost

Boja: Originalni parfemi obično imaju bledo obojenu tečnost, jer luksuzni brendovi ne koriste mnogo veštačkih boja. Ako je tečnost u bočici izrazito žuta, zelena ili tamna, to može biti znak da je reč o kopiji.

Providnost: Originalni parfemi su čisti i nemaju nikakve taloge ili čestice u tečnosti, dok kopije ponekad mogu sadržati nečistoće ili izgledati zamućeno.

foto: Shutterstock

5. Postojanost

Originalni parfemi imaju slojevitu kompoziciju – odmah nakon nanošenja prvo se osećaju gornje note, zatim srednje, i na kraju bazne note, što omogućava dugotrajnu postojanost i razvoj mirisa. Kopije često nemaju ovu dubinu i slojevitost, već miris može brzo izvetriti ili postati neprijatan.

Dugotrajnost: Originalni parfemi traju duže na koži – najčešće 6 do 8 sati, dok kopije imaju kraću postojanost i miris brzo nestaje ili postaje slab.

6. Cena

Neobično niska cena: Ako je parfem mnogo jeftiniji nego što je uobičajeno, verovatno se radi o kopiji. Originalni parfemi uvek imaju određenu cenu koja je stabilna na tržištu.

7. Mesto kupovine

Uvek je najbolje kupovati parfeme u zvaničnim i ovlašćenim prodavnicama parfema ili na provereno pouzdanim online sajtovima. Prodavnice koje nemaju dobru reputaciju ili nude proizvode po preterano niskim cenama često prodaju kopije.