7 jednostavnih recepata za brzi ručak sa piletinom: Savršeni za dane kada nemate puno vremena, ali želite ukusno jelo

Svaki recept zahteva malo vremena za pripremu, a ukus je idealan

Objavljeno: 01.10.2024. 12:45h 14:13h
Autor:
Foto: Shutterstock

1. Piletina u sosu od pečuraka

Sastojci:

  • 500 g pilećih fileta
  • Sok od 1 limuna
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 200 g šampinjona
  • So i biber po ukusu

Priprema:

U tiganju zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi.

Pileće filete posolite i pobiberite, pa ih stavite u tiganj. Pržite oko 5-7 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim dodajte pečurke. Kad puste vodi poklopite, da piletina upije taj sok.

Dodajte beli luk i sok od limuna, promešajte i kuvajte još 2-3 minuta.

Poslužite uz prilog od kuvanog povrća ili riže.

foto: Shutterstock

2. Piletina sa povrćem u voku

Sastojci:

  • 500 g pilećih fileta (isečenih na trakice)
  • 1 crvena paprika (isečena na trake)
  • 1 tikvica (isečena na kolutove)
  • 2 kašike soje
  • 1 kašika sezamovog ulja
  • So i biber po ukusu
foto: Profimedia

Priprema:

U voku zagrijte sezamovo ulje, pa dodajte pileće trakice. Pržite dok ne budu zlatne (oko 5 minuta).

Dodajte povrće i pržite još 3-4 minuta.

Prelijte sa sojom, dodajte so i biber po ukusu, promešajte i poslužite uz nudle ili pirinač.

3. Piletina u tortiljama

Sastojci:

  • 400 g pilećih fileta (smešani)
  • 4 tortilje
  • 1 avokado (smešan)
  • 1 paradajz (isečen)
  • 100 g kisele pavlake
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Pileće filete posolite i pobiberite, pa ih ispecite na roštilju ili tiganju.

Pileće meso iseckajte na kockice.

Na svaku tortilju stavite meso, avokado, paradajz i pavlaku.

Rolajte tortilje i poslužite sa salatom.

foto: Shutterstock

4. Piletina sa pečenim krompirima

Sastojci:

  • 500 g pilećih bataka
  • 4 krompira (isečenih na kockice)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, origano po ukusu

Priprema:

U posudi pomešajte krompir sa maslinovim uljem, solju, biberom i origanom.

U plehu stavite krompir i pileće batake. Posolite ih.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, dok krompir ne omekša i piletina ne dobije zlatnu boju.

foto: Shutterstock

5. Piletina sa feta sirom i spanaćem

Sastojci:

  • 500 g pilećih fileta
  • 200 g svežeg špinata
  • 100 g feta sira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite pileće filete dok ne postanu zlatni.

Dodajte špinat i kuvajte dok ne uvene.

Na kraju, dodajte izmrvljen feta sir i promešajte. Kuvajte još minut-dva i poslužite.

6. Piletina sa paradajzom i bosiljkom

Sastojci:

  • 500 g pilećih fileta
  • 4 paradajza (isečenih na kockice)
  • Šaka svežeg bosiljka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Pileće filete posolite i pobiberite, pa ih ispecite na maslinovom ulju.

Kada su gotovi, dodajte paradajz i kuvajte još nekoliko minuta dok paradajz ne omekša.

Na kraju dodajte svež bosiljak i poslužite uz testeninu ili hleb.

7. Piletina u kari sosu

Sastojci:

  • 500 g pilećih fileta
  • 1 kašika kari praška
  • 1 konzerva kokosovog mleka
  • 1 crveni luk (isečen)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So po ukusu
foto: Shutterstock

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite crveni luk dok ne postane staklast.

Dodajte pileće filete isečene na kockice i pržite dok ne dobiju zlatnu boju.

Dodajte kari prah i kokosovo mleko, promešajte i kuvajte 10-15 minuta na laganoj vatri.

Poslužite uz pirinač ili naan hleb.

Ovi recepti su brzi i jednostavni, a istovremeno su ukusni i hranljivi. Uživajte u pripremi i obroku!