Decu bi stavljali u crnu kutiju, pa trovali glumce azbestom zbog filma: Nema jezivijeg od onog što je Holivud radio

Iako spolja izgleda glamurozno i predivno, ono što se dešavalo iza kulisia Holivuda, ledi krv u žilama.

Objavljeno: 29.09.2024. 13:29h
Autor:
Foto: Masheter Movie Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Zlatno doba Holivuda često se idealizuje kao period filmskog glamura, sjaja i savršenstva, a glumci iz tog perioda i danas se smatraju ikonama.

Iza blještavih svetala, crvenih tepiha i filmske magije, skrivale su se mračne tajne i bizarni događaji koji su ugrožavali zdravlje i život mnogih filmskih zvezda.

Kako piše portal "BuzzFeed", stvarnost na snimanjima tadašnjih filmova bila je daleko od idilične, a glumci su često bili izloženi ozbiljnim rizicima. Ovo su samo neke od šokantnih priča koje su obeležile Holivud tokom 20. veka.

1. Širli Templ i okrutne kazne za decu glumce

foto: Profimedia

Jedna od najpoznatijih dečjih zvezda, Širli Templ, otkrila je u svojoj autobiografiji "Child Star" da su deca glumci u Holivudu bila izložena fizičkim kaznama. Ukoliko se ne bi ponašala kako se očekivalo, kazna je uključivala sedenje na blokovima leda, što su zvali „crna kutija“.

Ovaj tretman nad decom šokirao je mnoge kada su ove informacije postale javne, jer su deca kao Širli Templ bila simbol nevinosti i radosti na ekranu.

2. Tipi Hedren i brutalne metode Hičkoka

foto: Profimedia

Tipi Hedren, glumica iz čuvenog Hičkokovog filma Ptice, prošla je kroz traumatično iskustvo tokom snimanja jedne od najslavnijih scena u filmu. Kako bi scena u kojoj je ptice napadaju bila što realnija, produkcija je na nju bacala žive ptice, što je za glumicu postalo toliko strašno da je doživela ozbiljnu traumu. Kada je čuveni Keri Grant posetio set, rekao joj je: „Ti si najhrabrija žena koju sam ikada video.“

3. Ava Gardner i teške odluke zbog karijere

foto: Profimedia

Ava Gardner, jedna od najvećih zvezda tog doba, morala je da donese srceparajuću odluku kada je zatrudnela s Frankom Sinatrom. Da bi zaštitila svoju karijeru, bila je primorana da abortira. U to vreme, glumice su imale moralne klauzule u ugovorima koje su ih obavezivale da ne prave skandale, uključujući i trudnoću. Gardner nije bila jedina – Lana Tarner, Džudi Garland i mnoge druge zvezde bile su prinuđene na slične odluke, a njihovi izgovori za odlazak u bolnice bili su daleko od istine.

4. Opasni uslovi na setovima: Azbest kao sneg

foto: Profimedia

Jedna od najslavnijih scena u filmu Čarobnjak iz Oza bila je ujedno i jedna od najopasnijih. U sceni u kojoj sneg pada po Doroti i njenim prijateljima, produkcija je koristila azbest kao lažni sneg. Iako je pamuk bio sigurnija opcija, studiji su smatrali da je opasan od požara, pa su se odlučili za azbest. Mnogi glumci su kasnije u životu oboleli od azbestoze, a jedan od najpoznatijih slučajeva je glumac Stiv Mekvin.

5. Droge u Holivudu: Tajna zavisnost velikih zvezda

foto: Profimedia

Iako su studiji zvanično imali „politike zabrane upotrebe droga“, mnogi glumci iz zlatnog doba Holivuda bili su povezani sa lekarima koji su im davali „vitamine“ da bi mogli izdržati naporne rasporede snimanja. Džudi Garland, čuvena glumica iz Čarobnjaka iz Oza, kasnije je otkrila da su joj davali pilule da bi ostala budna, a zatim tablete za spavanje kada je iscrpljena. Ovaj začarani krug je trajao godinama, ostavljajući mnoge zvezde zavisne i dezorijentisane.

6. Džoan Kraford i ekstremne estetske promene

foto: Profimedia

Holivudski pritisci na fizički izgled nisu bili novost ni tada. Glumica Džoan Kraford otkrila je da je izvadila zadnje zube kako bi dobila lepši oblik vilice. Ova praksa, poznata kao „kopča“, bila je uobičajena među glumicama koje su želele da očuvaju svoju lepotu i produže karijeru. Takođe je priznala da je koristila bornu kiselinu na očnim kapcima kako bi njene oči blistale na ekranu.

7. Džeki Kuper i emocionalna ucena na snimanju

foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures / Christophel Collection / Profimedia

Jedan od najšokantnijih slučajeva odnosi se na mladog glumca Džekija Kupera, koji je u svojoj autobiografiji otkrio kako ga je njegov ujak, reditelj filma Skippy, emocionalno ucenjivao. Kako bi dečak zaplakao u ključnoj sceni, ujak mu je zapretio da će ubiti njegovog psa. Kuper je tada imao samo devet godina, a za tu ulogu postao je najmlađa osoba ikad nominovana za Oskara.

Iako je zlatno doba Holivuda ostavilo neizbrisiv trag u istoriji filma, ovi mračni aspekti podsećaju nas da svet glamura često krije uznemirujuće tajne. Glumci i glumice tog doba bili su suočeni sa neverovatnim pritiscima, a njihovi životi iza scene daleko su od onoga što su filmski fanovi zamišljali.

Bonus video: