Grđeg života nema od onog u najskupljem gradu na svetu: U čudovištu od zgrade žive ko mravi, a od cene staje pamet

Da li biste dali 500 evra za stan od devet kvadrata? Toliko košta život u zgradi zvanoj Čudovište u Hong Kongu. Evo kako izgleda život u najskupljem gradu na svetu.

Objavljeno: 17.09.2024. 07:00h
Autor:
Foto: Jui-Chi Chan / Alamy / Alamy / Profimedia

Čudovište zapravo nije jedna, već pet monumentalnih i međusobno povezanih zgrada koje čine kompleks sa 2.243 stana, u kome živi oko 10 hiljade stanovnika.

Život u Hong Kongu je izuzetno skup. Štaviše, ovaj poseban administrativni region Kine se treću godinu zaredom smatra najskupljim mestom za život, prema istraživanju finansijske konsultantske firme Merser.

Panorama Hong Konga prošarana je visokim neboderima i zgradama koje nude stanove za svaki ukus i budžet. Najjeftinije je iznajmiti jednosoban stan koji se u proseku iznajmljuje po ceni od 1.300 do 2.300 evra, piše "Punkufer".

foto: Marcus Photobank / Alamy / Alamy / Profimedia

U četvrti Kveri Bej smeštena je neobična zgrada distopijskog izgleda koja se naziva Čudovište, a koja nudi jeftiniji smeštaj.

POVOLJAN SMEŠTAJ U NAJSKUPLJEM GRADU NA SVETU

Čudovište zapravo nije jedna, već pet monumentalnih i međusobno povezanih zgrada koje čine kompleks sa 2.243 stana, u kome živi oko 10 hilajde stanovnika.

Izgradila ga je vlada šezdesetih godina prošlog veka nakon naglog povećanja stanovništva da bi ljudima sa niskim primanjima ponudila mesto za život.

Jutjuberka Ešli Kim pokazala je kako izgleda život u Čudovištu. Prošle godine je živela u stanu od 9 kvadrata i, kako kaže, nije bilo tako loše kao što se na prvi pogled činilo.

foto: Printskrin@Ashely Kim/YouTube

Njen stan od 9 kvadratnih metara obuhvatao je jednu sobu, koja je bila podeljena na spavaći deo, radni deo, kuhinju i ostavu.

U vreme traženja stambenog prostora, stanovi u Čudištu iznajmljivani su po ceni od 465 do 800 evra.

U Jutjub videu možete videti šta možete dobiti za taj novac u Hong Kongu.

Bonus video: