Milion grimiznih ruža za Brižit Bardo i samoubistvo iz straha: Milioner je imao sve i previše svega mu je došlo glave

Gunter Zaks je zaista znao kako da šarmira žene i bio je pravi romantičar, iako ne bez mana. Njegov život je bio skandalozan

Objavljeno: 29.08.2024. 12:51h
Autor:
Foto: SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Poznati 78-godišnji fotograf Gunter Zaks izvršio je samoubistvo 7. maja 2011. godine u planinskoj kući u švajcarskom skijalištu Gštad. Nakon što su svi njegovi najmiliji otišli ​​u krevet, otpustio je poslugu, otišao u svoju kancelariju, stavio fotografiju svoje žene na sto i povukao obarač.

Milijarder je u samoubilačkoj poruci napisao da su mu lekari dijagnostikovali Alchajmerovu bolest, a to je za njega značilo potpuni gubitak kontrole nad životom. Nije želeo da se pomiri sa situacijom i uradio je isto što je nekada činio i njegov otac – upucao se, a pre toga počinio čin koji je ceo svet podsetio na njegovu burnu prošlost.

Tokom 2000-ih, svi su već poznavali Gunter Zaks kao velikog ljubitelja umetnosti, velikodušnog filantropa i divnog porodičnog čoveka, ali je 1960-ih stekao reputaciju jednog rasipnog čoveka sklonog aferama. Njegovim čarima nije odolela ni legendarna Brižit Bardo. O njoj je Saks razmišljao u poslednjim satima svog života, kada je uz reči „S ljubavlju od Guntera” dao veliku donaciju njenoj dobrotvornoj fondaciji.

foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Zlatni dečko

Od njegovog rođenja bilo je jasno da će Gunter Zaks imati izuzetan život. Dečak je rođen u porodičnom zamku Majnberg u blizini Švajnfurta u Nemačkoj. Gunterova majka bila je ćerka Vilhelma fon Apela, njegov otac je bio Vili Saks, vlasnik kompanije, vodećeg proizvođača ležajeva i jednog od najvećih dobavljača automobila u Nemačkoj. Njegov deda po ocu Ernst Saks bio je osnivač automobilskog koncerna Fichtel & Sachs, pradeda po majci bio je osnivač Opel automobilskog koncerna, tako da mladi Gunter nije morao da brine o budućnosti. Dobio je odlično obrazovanje na Univerzitetu u Lozani i postao idealan predstavnik „zlatne omladine“ - mnogo je studirao, bio zvezda svih studentskih zabava i spremao se da jednog dana zauzme mesto svog oca u porodičnom poslu.

Gunter i njegova supruga Anamarija odlučili su da svoju treću godišnjicu braka proslave putovanjem. Sina su ostavili kod bake i dede, a sami su otišli ​​u Maroko, Tunis i Egipat. U svakoj novoj zemlji par je iznajmio automobil - Gunter je bio odličan vozač - ali jednog dana, zbog nepoznate rute, nije primetio skretanje i izgubio kontrolu. Automobil je izbačen sa puta i prevrnuo se. Sam Gunter se osećao dobro, ali njegova žena je više patila - žalila se na bol i pretpostavila da je slomila nekoliko rebara.

Zaks je sačekao pomoć i odmah odveo svoju ženu u lokalnu bolnicu. Lekari su napravili rendgenski snimak i konstatovali da je slomljeno rebro probušilo pluća. Nije bilo opasnosti po život, ali je Anamarija ipak morala na manju operaciju. Guntera su zamolili da sačeka u hodniku nekoliko sati, ali kada je doktor posle nekog vremena ponovo izašao da ga vidi, sve se srušilo. Pomoćnik hirurga je pomešao epruvete i umesto kiseonika dao Anamariji anestetik u dozi višestruko većoj od dozvoljene, zbog čega je žena iznenada umrla.

Gunteru Zaksu je najteže bilo da se vrati kući i sve ispriča svom sinu. Uticajni prijatelji su predložili da Gunter pomoćnika hirurga teško kazni, ali budući preduzetnik je postupio drugačije. Donirao je veliku sumu bolnici u kojoj mu je umrla supruga da zameni medicinsku opremu. Tada su epruvete sa kiseonikom i anestetičkim gasom bile iste boje, zbog čega je i došlo do kobne greške. Nakon toga su počeli da se farbaju u različite boje.

Međutim, Gunteru ovo nije bio poslednji šok. Njegov otac je dobio ozbiljne probleme sa srcem, što je u velikoj meri narušilo njegovo psihičko stanje. Jednog dana Vili Zaks je otišao u svoj lovački dom, uveče popio čašu konjaka ispred kamina i upucao se. Već sledećeg dana Gunter Zaks se probudio kao naslednik ogromnog poslovnog carstva, ali nije imao ni snage ni želje da njime upravlja.

Delegaciju je video kao jedini izlaz iz ove situacije, pa je angažovao pametnog menadžera i pobegao u Sen Trope. Kako je pisala žuta štampa: grli lepotice i spaljuje svoje bogatstvo. Mladi Gunter je zaista trošio novac na sve strane, ali je uspeo da ne bankrotira. Njegova kompanija je donosila dobre profite, a sam Gunter je uspešno investirao u akcije i nekretnine, pa se osećao samouvereno na listi najbogatijih ljudi u Evropi.

Milion grimiznih ruža

Prošlo je više od pet godina od smrti njegove supruge. Gunter Zaks je uvek bio okružen lepim devojkama i svi su o njemu pričali sa čežnjom, ali nijednu nije pustio blizu sebe. Tako je bilo sve do 1966. godine, kada je biznismen otišao na večeru u jedan od restorana na Azurnoj obali. Tamo se odlično zabavljao u društvu prijatelja, i tako se grohotom nasmejao na jednu šalu da je devojka koja je sedela za susednim stolom skrenula pažnju na njega. Večerala je sa prijateljem i on je obećao da će je upoznati sa veselim momkom – poznavao ga je.

"Bilo je kao da vas je udario grom", kasnije je napisala Brižit Bardo o svom prvom susretu sa Gunterom Zaksom. Priznala je da je oduvek volela muškarce i da je imala mnogo muškaraca, ali ovako nešto nikada nije srela.

foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

"Te večeri su mi porasla krila, nisam više osećala umor, bila sam spremna da pratim ovog čoveka do kraja sveta. Odlučili smo da plešemo, onda smo imali nezaboravno veče u Pirate u Mentonu, a kasnije smo se pojavili u Monte Karlu. Na pun mesec, Gunter me je poveo sa na otvoreno more da se divim mesecu", napisala je glumica u svojim memoarima.

Tako su – u ludoj ljubavnoj groznici – prošla dva dana, a trećeg dana Gunter je obećao Brižit posebno iznenađenje. Pozvao ju je u restoran i rekao: ako večeras dođeš, bićemo zajedno zauvek.

Te večeri se Brižit spremala za izlazak. Birala je haljinu i nikako nije mogla da zakopča narukvicu. Kada ju je pozvao menadžer da je pita Gunterovo pitanje: da li dolazi večeras i ako dođe da zna da je to zauvek, ona je jednostavno rekla DA. Godinama kasnije je priznala da uopšte nije ni znala na šta pristaje, jer je sasvim automatski odgovorila sa DA na to pitanje.

Međutim, ovo nije bilo jedino „da“ koje je glumica rekla te večeri. Na kraju večere, Gunter ju je zaprosio i ona je prihvatila. Venčanje je održano nekoliko nedelja kasnije - u Las Vegasu. Par je proveo medeni mesec na Bora Bori.

foto: ARCHIVE / AFP / Profimedia

Kasnije je glumica rekla da je sam medeni mesec postao preteča nesrećnog braka. Na rajskim ostrvima, zvezda se iskreno dosađivala i žalila se da je stalno grizu insekti, ali njen muž nije žurio da reši probleme. Obožavao je Brižit, smatrao je najlepšom ženom na svetu, ali se istovremeno prema njoj ponašao previše snishodljivo. Njegova omiljena fraza je bila: „Dušo, ti jednostavno ne razumeš“, a njegovo mišljenje je uvek bilo najvažnije.

Brižit Bardo je nekoliko meseci nakon venčanja počela da sumnja da postoje i druge žene u životu ekscentričnog milijardera: kada je snimala, Gunter se jednostavno nije pojavljivao kod kuće. Nakon nekog vremena, glumica je odlučila da vodi ozbiljan razgovor, ali se to nije dobro završilo. Gunter se naljutio i otišao, ali je tada uradio jednu od najromantičnijih stvari u svom životu.

U podne se nad kućom supružnika začulo zujanje helikoptera. Buka je bila sve bliža, postala je toliko jaka da je Brižit istrčala na travnjak i tada je sa neba počela da pada prava kiša ruža. Odozgo je pljuštalo grimizno cveće i latice, a trenutak kasnije glumica je stajala kao u mirisnom moru. Tada se Gunter pojavio na kapiji, zakleo se da nikada više neće uvrediti svoju voljenu. Bardo je bio zadivljen takvim gestom: u tom trenutku njen muž je izgledao kao dečak koji je kriv i ona je shvatila da će sreća biti kratkog veka.

Par nije živeo zajedno zbog različitih rasporeda, ali je istovremeno Gunter pokušavao da kontroliše svoju ženu u svemu. Kada bi izlazili, Bardo je oblačila manje privlačnu odeću kako se ne bi isticala. Preduzetnik se takođe ponašao krajnje nepredvidivo: prvo je pričao o zajedničkoj deci, zatim je nagovestio Brižit da ne bi trebalo više da radi, a jednom je izazvao skandal jer je dobila 200 grama. Svi su pričali da zvezda njenog nivoa može sebi da priušti da jede ostrige sa šampanjcem svaki dan, ali Bardo je uvek imala slabost za testenine i nije htela sebi da uskrati ovo zadovoljstvo. Dakle – svađa za svađom – supružnici su se udaljavali jedno od drugog, a tri godine posle venčanja su se rastali.

Odluka o razvodu delovala je otrežnjujuće na oboje. Gunter je prestao da skandalizuje, a Brižit nije polagala pravo na polovinu imovine. U znak zahvalnosti tokom razvoda, dobila je oproštajni poklon od svog supruga - ogroman dijamant retke nijanse. Decenijama kasnije, glumica je prodala kamen i verenički prsten (sa dijamantom, safirom i rubinom poređanim po redosledu boja na francuskoj zastavi) na aukciji, a novac iskoristila za pomoć životinjama. Nekoliko dana kasnije, zvezda je dobila nakit nazad: Gunter ga je kupio i vratio glumici, uz napomenu: „Ako životinjama ponovo zatreba pomoć."

foto: Profimedia

Zauvek zajedno

Lista Gunterovih ljubavnih pobeda beskonačno se dopunjavala: bila je tu lepa Tina Onazis, bivša žena grčkog tajkuna, ili Soraja Isfandijari, supruga iranskog šaha, ili glumica Brit Ekland, devojka Džejmsa Bonda u "Čovek sa zlatnim pištoljem". Gunter Zaks se lepo udvarao svakoj od njih – skupi pokloni, putovanja – ali nikada nije odlučio da poveže svoj život ni sa jednim od njih.

Sve se promenilo 1969. godine kada je upoznao mladu švedsku manekenku Mirju Larson, sa kojom je bio u braku više od 40 godina i podigao dvoje dece. Ovaj brak je bio miran i srećan, uključujući i zato što je preduzetnik uspeo da usmeri svoju strast prema ženama u novom pravcu.

foto: SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Postao je fotograf i sada im se divio kroz objektiv. Gunter Zaks se nije plašio šokantnih eksperimenata - na primer, on je prvi snimio goli model za naslovnicu sjajnog časopisa 1972. godine. Vreme je prolazilo, a žene su i dalje govorile: „Samo biti u istoj prostoriji sa njim je već zadovoljstvo."

Ekonomista, futurista, poliglota, producent, snimatelj, kolekcionar umetnosti, koji je svetu otkrio Endija Vorhola – upravo su tako pisali o milijarderu posle njegove smrti. Od svih njegovih radova, najveći uspeh je imala umetnička serija „Heroine“, na kojoj je šest nedelja radio sa Klaudijom Šifer.

Gunter Zaks je doživeo 78 godina i verovatno bi postigao mnogo više, ali sam život ga je izneverio. Shvativši da će zbog Alchajmerove bolesti brzo opasti i postati teret svima, doneo je konačnu odluku – da ode pod svojim uslovima, kako niko ne bi video njegovu slabost.