"Da li smem da doručkujem jaja svaki dan?" Evo šta na to kaže kardiolog, a šta onkolog

Da li je zdravo svako jutro doručkovati obrok od jaja? Zbog toga što ih bije glas da su puna holesterola, evo šta doktori kažu

Objavljeno: 29.08.2024. 08:14h
Autor:
Foto: Profimedia

17 doktora uključujući kardiologe i onkologe su složni u jednom: doručak ne sme da se preskače. Oni tvrde da je najzdraviji doručak ovsena kaša sa jogurtom ili sa semenkama. Ali šta se dešava ako svaki dan doručkujemo jaja?

Jaja bije glas da su puna holesterola, ali novija istraživanja kažu da su bezbedna za jelo. Međutim, postoji podeljeno mišljenje među doktorima.

Neki, poput neurologa dr Najma i dr Steina, više vole da jedu samo belance, koji ne sadrže holesterol. Drugi, poput kardiologa Frimana i Čenga, pokušavaju da izbegnu jaja u potpunosti, piše Today.

foto: Shutterstock

Ali neki povremeno jedu cela jaja. Na primer, onkolog MekKuade ponekad pravi kajganu punu povrća i zelenila što smatra da je zdravo za creva. Dok stomatolog ponekad donese tvrdo kuvana jaja u kancelariju za doručak kada je u žurbi.

Cela jaja „su odličan izvor čistih proteina i nekih dobrih masti“, rekao je onkolog MekKuade, ali ih i on generalno jede umereno.

Dr Džejms O'Kif, član radne grupe za ishranu i životni stil Američkog koledža za kardiologiju, se slaže. Kaže dva jaja dnevno, šest dana u nedelji je razumna količina. On smatra da je važno jesti jaja obogaćena omega-3 jer kaže da se ispostavilo da su važna hranljiva materija za zdravlje kardiovaskularnog sistema.