Tajna vitkog izgleda i zdrave ishrane Jelene i Novaka Đokovića krije se u ovoj žitarici: Ne sadrži gluten i lako se vari

Ako želite da izgubite nekoliko kilograma, pritom se zdravo hranite i ne gladujete, isprobajte omiljenu žitaricu porodice Đoković

Objavljeno: 24.08.2024. 08:30h
Foto: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ishrana porodiće Đoković česta je tema javnosti, a u žižu interesovanja Novak je došao kada je iz ishrane izbacio meso, što mu je pomoglo da očuva zdravlje i fizičku formu.

Baš kao i Novak i Jelena je korikovala svoju ishranu, a na tu temu je nekoliko puta govorila. Njena ishrana se bazira na žitaricama, a najčešće koristi kinou.

foto: Profimedia

Kinou mogi korste kao zamenu za meso, obiluje vitaminima i mineralima i vrlo je hranjiva. Ona sadrži mnogo više proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana i minerala nego mnoge druge žitarice.

Ono što je bitno spomenuti jeste da kinoa sadrži svih osam aminokiselina koje su čoveku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri. Čak su i Ujedinjene nacije prihvatile kinou kao superhranu.

foto: Profimedia

Takođe, kinoa ne sadrži gluten i veoma je laka za varenje.

Kinoa pomaže kod varenja, a samim tim i mršavljenja, izbacuje nataložene toksine, ali i povoljno utiče na imuni sistem.

Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.

Evo jednog recepta za salatu sa ovom zdravom, ukusnom i veoma korisnom žitaricom:

Sastojci:

  • 50 g kinoe
  • 1 pileća prsa
  • 3 srednje šargarepe
  • nekoliko većih listova kelja
  • nekoliko većih listova svežeg kupusa
  • 1 sveža paprika
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 4 kašike sirćete
  • kašičica senfa
  • so i biber
  • malo pinjola ili naseckanih orašastih plodova (orasi, lešnici ili bademi)
foto: Thinkstock

Priprema:

1. Kinou skuvajte prema uputstvu, ohladite i stavite u posudu u kojoj ćete pripremati salatu.

2. Pileća prsa naseckajte na komade i prepecite na malo masnoće. Kada je piletina gotova, izvadite je i dodajte kinoji. Na preostaloj masnoći od pečenja piletine kratko propržite šargarepu naseckanu na tanje kolutove.

3. Naseckajte kelj, kupus i svežu papriku. Dodajte ih preostalim namirnicama.

4. Zamutite preliv od ulja, sirćeta, senfa, bibera i soli. Dodajte mu kratko tostirane pinjole ili šaku naseckanih orašastih plodova. Prelijte ga preko salate i dobro promešajte.

Dodatni savet:

Meso možete da zameniti ribom. Dobar izbor su, između ostalog, losos ili tuna. Umesto kinoe koristite kus-kus ili speltu.

Salati možete dodati paradajz, sveže krastavce, tikvice, mladi grašak ili bilo koje drugo sezonsko letnje povrće po želji.

Bonus video: