Recept za najbolju turšiju od tikvica, zdravija zimnica od ove ne postoji: Čuva srce i mozak, a kilograme topi munjevito

Turšiju od tikvice obavezno probajte, ukoliko niste do sada, ukus je izbanredan, a idealna je kao prilog mnogim jelima.

Objavljeno: 21.08.2024. 13:51h 14:10h
Foto: Shutterstock

U jeku je sezona tikvica od kojih mogu da se naprave najrazličitiji specijaliteti, ali malo ko od ovog povrća pravi turšiju. Svako ko ju je probao, saglasan je da ima fenomenalan ukus, a niskokalorična je namirnica i obiluje nutrijentima!

Potrebno je:

  • 2 kg tikvica
  • 2 crna luka
  • 50 g soli
  • 700 ml sirćeta za kiseljenje
  • 40 g šećera
  • 2 kašičice semena slačice
  • 1 kašičica kurkume
foto: Shutterstock

Priprema:

Tikvice operite, osušite i isecite na tanke kolutiće, koje po potrebi možete prepoloviti. Uradite isto sa lukom. U plastičnoj posudi pomešajte tikvice i luk, posolite i sve prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji oko 2 sata, pa ocedite i isperite tikvice i luk.

U velikom loncu skuvajte sirće, šećer i kurkumu. Prelijte smesu preko tikvica i luka i ostavite da sve ponovo odstoji 2 sata.

Zatim smesu sipajte u veći lonac i stavite na vatru. Kada sadržaj provri, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još oko 5 minuta.

Pripremljenu smesu (povrće i tečnost) prebaciti u tegle za kiseljenje. Nemojte ih puniti do vrha, ostavite prst prostora, a zatim zatvorite tegle.

Kisele tikvice su odličan prilog mnogim jelima, a idealne su i za sendviče.

foto: Shutterstock

Koje sve blagodeti tikvice donose organizmu?

Ovo povrće obiluje vitaminima — tikvice sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!

Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak.

Uz to, folna kiselina iz tikvica "razbija" homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu. Takođe, zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo.