Kada je najbolje vreme da se jede voće, a kada da se pije kafa: Tačna satnica uzimanja hrane koju preporučuju doktori

Satnica u konzumiranju hrane može da poboljša vaše zdravlje, te da utiče na pravilno apsorbovanje vitamina i minerala

Objavljeno: 19.08.2024. 07:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ukoliko želite da se ispravno hranite i vodite računa o svom telu, pročitajte ovaj tekst jer se u njemu nalaze smernice kada je najbolje konzumirati hranu.

1. Kako i kada jesti povrće?

Ako povrće jedete pre drugih namirnica iz tanjira, to će vam pomoći da duže ostanete siti i da smršate.

To je zato što povrće sadrži vlakna koja pomažu u regulisanju šećera u krvi.

Dijetetičarka Kerolin Vilijams kaže: „Počevši sa povrćem i unosom vlakana, možete da smanjite unos ugljenih hidrata."

foto: Shutterstock

2. Kafu popijte oko 11h ujutru

Sačekajte nekoliko sati za svoju prvu šoljicu kafe, kada nivo hormona kortizola u vašem telu opadne i osetite pad energije.

Stručnjak za spavanje dr Debora Li je rekla: „Ako se probudite u 7 ujutro, na primer, svoju prvu kafu popijte tek oko 10 ujutru jer će ona u tom vremenu imati najviše koristi za vas."

foto: Shutterstock

3. Večernji obrok neka bude oko 17h

Rane večere podstiču varenje i gubitak težine. Od ljudi sa prekomernom težinom se tražilo da jedu iste obroke u različito vreme, a Nina Vujović sa Medicinskog fakulteta na Harvardu rekla je da je večera u 17 časova napravila "značajnu razliku u načinu na koji sagorevamo kalorije i skladištimo masti".

foto: Printscreen Youtube - Natashas Kitchen

4. Voće pre glavnog obroka

Slično kao i kod povrća, voće je bogato vlaknima, pa je najbolje jesti pre obroka – a ne posle, kao što to često radimo. Ovo se posebno odnosi na jabuke.

Ishrana bogata vlaknima podstiče proizvodnju hormona koji smanjuje apetit, peptida tirozin tirozina (PII) u delu tankog creva poznatom kao ileum.

Dr Aigul Dagbasi je rekao: „Sada razumemo kako su dijetalna vlakna povezana sa nižim nivoom gladi, u poređenju sa ishranom sa malo vlakana, i da određena vlakna i aminokiseline stimulišu PII.“

foto: Shutterstock

5. Žene treba da jedu pre treninga

KOLIKO se sagoreva salo pri vežbanju zavisi od toga da li jedete pre ili posle treninga – ali prvo je najbolje za žene, a drugo za muškarce.

Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su pile napitak ugljenih hidrata pre teretane postigle bolje rezultate, dok su muškarci prošli bolje ako su ga popili kasnije.

Muškarci imaju tendenciju da imaju više mišića, koji skladište energiju za proizvodnju ugljenih hidrata, i neće sagorevati ove masti ako su popili piće koje ih već obezbeđuje.

Dr Adam Kolins, sa Univerziteta u Sariju, rekao je: „Muškarci dobijaju bolji efekat ako jedu posle vežbanja jer mišići sagorevaju više masti."