Bokserka Iman Helif sprema tužbu zbog sajber nasilja: Na meti Tramp, Ilon Mask, a posebno će se obračunati sa njom

Olimpijska bokserka i osvajačica zlatne medalje Iman Helif, podneće tužbu protiv sajber nasilja koje su počinili poznate ličnosti na društvenim mrežama.

Objavljeno: 14.08.2024. 08:31h
Autor:
Foto: Aytac Unal / AFP / Profimedia

Alžirska bokserka Imane Helif imenovala je Ilona Maska i Džej K. Rouling u tužbi francuskim vlastima zbog "čina teškog sajber nasilja“ nakon što su izazvali negodovanje zbog njenog učešća na Olimpijskim igrama u Parizu.

Nabil Budi, advokat osvajačice zlatne medalje, sa sedištem u Parizu, rekao je za "Varajeti" da su i Teslin mogul i autorka Harija Potera navedeni u krivičnoj prijavi koja je prošle nedelje poslata centru za borbu protiv onlajn mržnje pri javnom tužilaštvu.

Tužba je podneta protiv Maskove društvene mreže Iks, što znači da je podneta protiv "nepoznatih osoba" po francuskom zakonu.

Budi je objasnio da to osigurava da "tužilaštvo ima svu slobodu da može da vodi istragu protiv svih ljudi", uključujući i one koji su delili poruke mržnje pod pseudonimima.

"U tužbi su, između ostalih, imenovani Džej K. Rouling i Ilon Mask", napisao je Budi na Iksu, napominjući da će i Donald Tramp biti deo istrage.

foto: Profimedia

"Tramp je tvitovao, pa bez obzira da li je on imenovan u našoj tužbi, on će neizbežno biti ispitan kao deo tužilaštva", dodao je on.

Vest stiže nekoliko dana nakon što je Helifova kući odnela zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji u boksu do 66 kilograma.

foto: Profimedia

Izašla je kao pobednik nakon što je izdržala široku kampanju, u kojoj se suočila sa bujicom pitanja o svom polu.

Ova dvadesetpetogodišnjakinja, koja nije transrodna žena, navodno ima muške XY hromozome što je dovelo do njene diskvalifikacije sa Svetskog prvenstva 2023. godine kada je pala na neodređenim polnim testovima koje je sprovodila sada zabranjena Međunarodna bokserska asocijacija.

foto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Njeno učešće protiv bokserica na Igrama izazvalo je negodovanje nekih ličnosti - uključujući Maska i Roulingovu, ali i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Bonus video: