Čaj od lista 1 voćke topi salo, reguliše varenje, snižava masnoću i pritisak: Potrebna 2 sastojka, a pije se cele godine

Recept za čaj od lista smokvi koji je odličan za mršavljenje i smanjenje masnoće obavezno isprobajte, mnogi su oduševljeni efektom koji ima na organizam

Objavljeno: 08.08.2024. 11:17h 12:27h
Autor:
Foto: Shutterstock

U jeku je sezona smokvi, preukusne letnje poslastile, ali list ovog voća je nepravedno zapostavljen. Naime, obiluje antioksidantima i vlaknima, sadrži vitamine A, B1 i B2 kao minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum. A čaj od njega nazivaju "eliksir života", jer donosi mnoge blagodeti organizmu.

Odličan je za ljude koji se bore sa insulinskom rezstencijom i dijabetesom, imaju visoke trigliceride, povišen pritisak, probleme sa anemijom, ali i za osobe koje žele da se reše viška krilograma. Osim toga, može ublažiti tegobe čira na želucu, sprečava zatvor, a dobar je saveznik i kod suzbijanja afti. Međutim, nije zamena ni za jedan lek, te je veoma bitno pre konzumiranja ovog napitka da se posavetujete sa lekarom.

foto: Shutterstock

Kako se pravilno bere list smokve?

List smokve ima period kada se bere, a to je kasno proleće, leto ili rana jesen. Sa stabla skinete zdrave i čitave listove, dobro ih operite i iscedite, a zatim ih stavite na neko mesto koje je na promaji. Čuvajte ih i sušite u tamnoj i prozračnoj prostoriji.

Kako proveravate da li su dovoljno suvi?

Uzmite jedna list i protrljajte ga prstima, ako se savija i mrvi pod prstima, znači da su spremi za pravljenje čaja.

foto: Shutterstock

Takve listove usitnite prstima i spakujte ih u teglu sa poklopcem. Čaj od listova smokve možete da koristite tokom cele godine.

Kako se pravi čaj? U 200 ml ključale vode dodajte 1 do 2 kašičice izdrobljenih listova smokve. Posudu poklopite i ostavite tako da odstoji otprilike 10 minuta. Potom ga porcedite i spreman je za konzumiranje.

Upozorenje: Čaj od lista smokve se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.