Najbolji recept za domaći džem od šljiva sa dodatkom čokolade: Namaz koji obožavaju deca, zdrav i bez konzervansa

Ovo je idealan recept sa dodatkom čokolade i to ga čini omiljenim slatkišem za decu

Objavljeno: 06.08.2024. 12:59h
Autor:
Foto: Shutterstock

Svima omiljeni period godine kada stanove, kuće i dvorišta ispuni slatki miris kajsija, šljiva, jagoda, borovnica i ostalog voća je uskoro tu. Dakle, sezona zimnice polako počinje, a kao i svake godine i ove tragamo za najboljim receptima za najukusniji džem.

foto: Shutterstock

Ovoga puta smo se odlučili za stare dobre šljive! Sve što treba da uradite je da proberite voće, pa sve trule i nezdrave plodove bacite. Operite ga i očistite od koštica, pa stavite u šerpu i dodajte šećer.

Počnite s kuvanjem na umerenoj temperaturi, jer će samo tako voće pustiti svoj sok, a šećer početi lagano da se topi. Mešajte da se šećer i voće lepo sjedine i pustite da se krčka. S vremena na vreme promešajte, da se ne bi zalepio za dno posude u kojoj kuvate.

foto: Bakina kuhinja

Dakle, ovaj način je oproban i star od pamtiveka. Znamo da je nepogrešivo dobar, ali to nas ne sprečava da isprobamo i nešto malo drugačije.

Donosimo vam recept za džem od šljiva sa crnom čokoladom.

Potrebno je:

  • - šljive 5 kg neoljuštenih, očišćenih od koštica i samlevenih na vodenici za meso
  • - šećer 1 kg
  • - čokolada za kuvanje 200 gr

Priprema:

Šljive kuvajte prvo na jakoj, pa zatim na srednjoj temperaturi bez vode i šećera. Paziti da ne zagore. Kada se džem malo zgusnuo, dodajte šećer i kuvajte dalje uz mešanje i pri kraju kuvanja dodajte čokoladu. Mešajte dok se ne istopi.