Plašila sam se da odem kod lekara i 3 godine ignorisala simptome: Sad kažu - umrećeš u 31. godini, sama sam za to kriva

Ignorisala je jasne simptome bolesti, a sad se gorko kaje

Objavljeno: 22.07.2024. 11:59h 12:03h
Autor:
Foto: Shutterstock

Da strah može da parališe, pravi je primer tridesetjednogodišnja žena iz Vašingtoga koja je tri godine ignorisala simptome raka.

Kada je konačno posetila lekara, dijagnostikovan joj je poslednji stadijum raka debelog creva, i sada ima manje od godinu dana života.

foto: Shutterstock

"Umreću za manje od godinu dana. Tri godine imam krv u stolici zbog raka debelog creva. Bojala sam se kolonoskopije i sada imam poslednji stadijum raka. Sama sam kriva za ovo", napisala je na Redditu, prenosi Daily Mail.

"Zabrljala sam i sada moram da donesem odluku. Neću se lečiti jer lečenje samo produžava život, ali ne izlečuje. Ne želim da opterećujem svoju porodicu i želim da poslednja godina mog života bude pozitivna. Ne želim da poslednje dane provedem u bolnici."

Iako broj obolelih od raka opada u poslednjih 10 godina, lekari su zabrinuti zbog porasta broja slučajeva raka debelog creva kod mlađih pacijenata. Stručnjaci istražuju razloge, uključujući modernu ishranu, antibiotike i gljivične infekcije. Kasne dijagnoze dodatno doprinose visokoj stopi smrtnosti, jer mlađi pacijenti retko sumnjaju na ozbiljnu bolest.

Žena iz Vašingtona je odlučila da ne kaže svojoj porodici o bolesti kako bi ih poštedela patnje.

foto: Shutterstock

"Oni mi ne mogu pomoći. Zašto bi onda patili?"

U poslednjem stadijumu raka debelog creva, rak se širi na druge delove tela i lečenje ne pomaže. Petogodišnja stopa preživljavanja je oko 14 odsto.

Devedesetih godina, samo 11 odsto slučajeva raka debelog creva odnosilo se na mlađe od 55 godina. Sada, taj broj čini oko petine svih dijagnoza, prema podacima iz 2021. godine. Studija objavljena u časopisu JAMA Surgery predviđa porast slučajeva kod pacijenata između 20 i 34 godine za 90 odsto do 2030. godine.

Žena iz Vašingtona koja je pisala na Redditu kaže da pokušava da prihvati svoju blisku smrt.

"Želim umreti gledajući izlazak ili zalazak sunca ili barem pod svojim uslovima. Imam 31 godinu i tužna sam što nisam više postigla u životu. Upravo sam saznala i da sam neplodna. Nikada nisam sledila svoje snove i osećam se kao da sam podbacila. Nadam se da postoji sledeći život u kojem ću se iskupiti", rekla je.

foto: Shutterstock

Nakon njene objave, korisnici Reddita su joj pružili podršku i savete, ohrabrujući je da ne odustaje od lečenja.

"Misli ti nisu najsređenije sada. U mnogim mestima postoje savetovališta za obolele od raka", "Bliski obolelih lakše podnose smrt ako znaju za bolest. Imaju vremena da kažu sve što žele", "Bio sam na istom mestu kao ti. Razmisli o lečenju. Tako bi mogla dobiti još nekoliko godina života za stvari koje si propustila".

Nakon svih saveta, žena je odlučila da se leči.

"Lečiću se! Neću odustati odmah! Hvala vam na razumevanju i podršci. Juče mi je bilo grozno, ali danas je bolje, zahvaljujući vama i vašim rečima."

Stil/Dejli mejl