U Holivudu masovno oboljevaju od opake bolesti: Simptome primete tek kad uzme maha, a novi u nizu obolelih je njen muž

Lajmska bolest se pojavljuje sve češće iz godine u godinu, evo ko sve u Holivudu boluje od nje

Objavljeno: 17.07.2024. 17:23h
Foto: Printscreen/ Instagram/serenawilliams

Suprug teniserke Serene Vilijams, suosnivač Reddita Aleksis Ohanian dobio je dijagnozu Lajmske bolesti, što je stiglo kao šok za celu porodicu.

Ovaj 41-godišnjak objasnio je svoju zdravstvenu situaciju u nizu postova na Ks/Tvitteru u utorak, rekavši da su mu doktori rekli za dijagnozu nakon što je prošao višestruke medicinske procedure.

foto: DPRF / StarMax / Profimedia

Lajmsa bolest je nekad bila kontroverzna tema, a u izveštaju Američkog medicinskog udruženja iz januara 2023. se navodi da „nedostatak uputstava zasnovanih na dokazima o tome kako se brinuti za ljude koji imaju uporne simptome i rastuće dezinformacije čine lečenje izazovnim“.

AMA je primetila da „neki pacijenti mogu verovati da su njihovi uporni simptomi posledica lajmske bolesti, čak i bez dokaza da su ikada imali tu bolest.“

Grejs Mark, MD, MPH, koja je epidemiolog u CDC-ovom odeljenju za vektorske bolesti, rekla je da „klinička slika postaje mnogo manje jasna kada su pacijenti prisutni bez tipičnih manifestacija lajmske bolesti, ali prijavljuju uporne simptome.“

Marks je rekla da je „termin „hronična lajmska bolest“ mnogo manje jasno definisan i da se ponekad koristi kao sveobuhvatni termin koji široko koriste pacijenti, kliničari i šira javnost i često uključuje ljude koji nikada nisu imali jasnu dijagnozu akutne bolesti, odnosno Lajmsku bolest.'

Muž tensiske zvezde je samo jedno od brojnih istaknutih imena koja se bore sa ovom bolešću i javno govore o svojoj zdravstvenoj bitci sa lajmskom bolešću.

foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Među njima su bivša manekenka i učesnica rijalitija "Prave domaćice sa Beverli Hilsa" Jolanda Hadid i njena ćerka, manekenka Bela Hadid, koje su obe otvoreno govorile o svojoj borbi sa bolešću.

Jolanda je 2021. rekla da je patila od duboke depresije usred gomile simptoma većim delom decenije.

„Ne mogu da počnem da opisujem tamu, bol i pakao kroz koji sam svakodnevno prolazila“, rekla je Jolanda za britanski Vogue u februaru 2021. „Ova bolest me je bacila na kolena.“

Bela je prošle godine rekla da je bila podvrgnuta 100-dnevnom lečenju usred borbe sa stanjem koje je trajalo skoro 15 godina.

foto: LESE / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pevač Džastin Biber je u januaru 2020. rekao da su mu lekari dijagnostikovali lajmsku bolest nakon što je bio na udaru gadnih primedbi o njegovom izgledu.

„Dok su mnogi ljudi govorili da Džastin Bieber izgleda kao beskućnik na metu itd., nisu shvatali da mi je nedavno dijagnostikovana lajmska bolest, ne samo to, već i ozbiljan slučaj hronične monoterapije koja je uticala na moju kožu, funkcije mozga, energiju i opšte zdravlj“, rekao je muzičar na Instagramu.

Takođe glumac Ben Stiler rekao je za "The Hollivood Reporter" 2011. da mu je bolest dijagnostikovana 2010. godine.

foto: Profimedia

„Otkrio sam je u Nantuketu, u Masačusetsu, pre nekoliko godina“, rekao je Stiler. „Moje koleno se upalilo i nisu mogli da shvate šta je to, a onda su otkrili da je Lajm. Sada sam bez simptoma, ali Lajm nikada ne napušta vaš sistem. To je zaista teška stvar."

Komična Ejmi Šumer rekla je na Instagramu u septembru 2020. da je dobila lajmsku bolest, obavestivši svoje pratioce o lekovima koje je uzimala.

foto: Profimedia

Šta je Lajmska bolest?

Lajmsku bolest izaziva bakterija koja se prenosi na ljude ujedom zaraženih crnonogih krpelja.

Najčešći simptomi bolesti su groznica, glavobolja, umor i kožni osip koji se zove eritema migrans.

Bolest se obično može lečiti nekoliko nedelja oralnim antibioticima.

Ali ako se ne leči, infekcija se može proširiti na zglobove, srčane i nervne simptome i biti smrtonosna.

foto: Shuterstock

Šta se dešava kada ste zaraženi?

Tokom prva tri do 30 dana infekcije, mogu se pojaviti ovi simptomi:

  • Groznica
  • Jeza
  • Glavobolja
  • Umor
  • Bolovi u mišićima i zglobovima
  • Otok limfnih čvorova
  • Erithema migrans (EM) osip
  • Osip se javlja kod otprilike 80 odsto zaraženih ljudi.

Može da se proširi do 12 inča (30 cm), na kraju se razbistri i odaje izgled mete ili 'bikovskog oka'.

Kasniji simptomi lajmske bolesti uključuju:

  • Jake glavobolje i ukočenost vrata
  • Dodatni osip
  • Artritis sa bolom u zglobovima i otokom
  • Facijalna ili Bellova paraliza
  • Lupanje srca
  • Problemi sa kratkoročnim pamćenjem
  • Nervni bol

Bonus video: