BILA JE MILJENICA VERSAČEA, OD SMRTI JE SPASLA FEKALNA TRANSPLANTACIJA: Svi je optisali, a ona se pojavila nikad lepša

Bila je najmoćnija manekenka krajem devedesetih godina i muza čuvenim modnim kreatorima.

Celebrities
23:08h Autor:
BILA JE MILJENICA VERSAČEA, OD SMRTI JE SPASLA FEKALNA TRANSPLANTACIJA: Svi je optisali, a ona se pojavila nikad lepša
Foto: Evening Standard / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šalom Harlou, miljenica čuvenog dizajnera Đanija Versačea, bila je nekada najplaćenija manekenka koja je dominirala modnim pistama. Svi su je gledali kao modnu ikonu, a ona je plenira neverovatnom lepotom i stilom. A onda je samo nestala iz sveta mode 2013. godine, život joj je visio o koncu, mada u najtežim momentima pokazala je da je upravo žena koja nikad ne odustaje, posebno ne od sebe.

Harlou je rođena u Ošavi, Ontario, kao ćerka Sandija Herberta i Dejvida Harlou. Majka ju je nazvala Šalom (hebrejski: şlwm), što znači „mir“.

Njen otac je radio nekoliko poslova kao socijalni radnik, agent za nekretnine i finansijski investitor, dok je njena majka, Sandi Herbert, radila sa odraslim osobama sa smetnjama u razvoju. Odrasla je u „hipi zajednici nedaleko od Toronta“, a porodica je često provodila vreme u porodičnoj kolibi koju je izgradio njen pradeda. Ima dva mlađa brata, Krisa i Nejtana.

Šalom Harlou
foto: Evening Standard / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rano je počela da se bavi baletom, ali je i brzo shvatila da to nije za nju.

- Moja buntovna priroda uvek je izlazi na videlo u tim prefinjenim pokretima- Umesto toga, zainteresovala sam se za stepovanje, svidela mi se ta buka koju koraci prouzrokuju - rekla je jednom prilikom.

Muzu brendova "Chanel" i "Dior", skaut agencije otkrio je na koncertu grupe Kjur, tada je imala samo 17 godina. Proslavila se na reviji Aleksandera Mekvina 1999. To je bio prekretnica, nakon tog događaja, svet je video njenu prefinjenu lepotu i sva vrata su joj se širom otvorila.

Pojavljivala se na naslovnicama brojnih časopisa, editorijalima, u vrhunskim emisijama, na pistama i u filmovima. Dugo je bila omiljeni model za mnoge dizajnere koji su otkrili da njen izgled dobro funkcioniše i u komercijalnim i u modnim kampanjama. Postala je prva dobitnica "Vogue" nagrade za modela godine 1995.

Šalom Harlou
foto: Evening Standard / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gledali smo je i u filmovima poput "Kako izgubiti momka za 10 dana" i "Nebo boje vanile", a s koleginicom modelom Amber Valetom vodila je MTV emisiju House of Style.

Iznenada, 2013. godine potpuno nestala iz sveta mode i to zbog suočavanja sa lajmskom bolešću. Posledice su bile jezive, umalo je ostala prikovana za invalidska kolica. U oporavku joj je, kako kaže, pomogla takozvana fekalna transplantacija, odnosno infuzija tekućeg filtrata stolice zdravog davaoca koja pomaže da se crevna flora normalizuje.

Šalom Harlou
foto: Evening Standard / Shutterstock Editorial / Profimedia

- To je bila prva u nizu velikih medicinskih intervencija koja mi je bukvalno spasila život - kazala je tada Šalom.

U 48. godini vratila se na pistu i to lepša nego ikada. Na delu je pokazala da je energija koju svako od nas nosi u sebi, zapravo, ono što nas čini posebnima. Kao prava lavica se borila i pobedila, pa zablistala na sceni. Ne smetaju joj ni godine, ni bore, a nikad više kompilenata nije dobijala.

- Jako smo srećni što se Šalom vratila u IMG Models. Ona je definicija supermodela i svojim je radom uticala na kreativnost mnogih te je pomerala granice u industriji - izjavio je direktor agencije Ivan Bart. Dodao je i kako je uzbuđen zbog njenog nastojanja da kroz svoje buduće projekte promoviše holističko zdravlje, čemu se u potpunosti posvetila poslednjih godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs