Treba znati

Da li je zdravije sirovo ili kuvano povrće: Koje je bolje jesti sveže, a koje prethodno treba termički obraditi

Pečurke nikada ne konzumirajte dok ih ne izdinstate ili ispržite

Objavljeno: 10.08.2024. 15:30h
Autor:
Foto: Shutterstock

Verovatno ste često bili u dilemi kako da pripremite obrok a da iz povrća izvučete najviše. Ne postoji jednostavan i univerzalan odgovor. Neko povrće je najhranljivije kad se skuva, dok druge namirnice u sirovom stanju daju najviše zdravih sastojaka.

foto: Shutterstock

Crni luk

On sadrži kvercetin, sastojak koji ima antiupalno dejstvo i odličan je za zdravlje kad se jede svež. Kuvanjem se količina flavonoida (prirodnih biljnih jedinjenja koja su moćni antioksidanti i koja utiču na poboljšanje kognitivnih funkcija i zdravlje mozga) povećava, ali samo ako ga obrađujete najviše pet minuta.

Brokoli

Zagrevanjem (kuvanjem ili barenjem) brokolija se deaktivira mirozinaza, enzim koji pročišćava jetru od kancerogenih sastojaka. Međutim, on, kao i kupus, karfiol, kelj i prokelj, spada u povrće koje je zdravo i sveže i obrađeno. Sirov brokoli sadrži materije koje deluju preventivno na pojavu kancera i čira na želucu, a kuvanjem se te materije uništavaju. S druge strane, kuvanjem brokolija formiraju se fitonutrijenti, koji sprečavaju da prekancerogene ćelije postanu maligne.

foto: Shutterstock

Cvekla

Kuvanjem cvekla izgubi mnogo hranljivih materija, zato je bolje da se ovo povrće konzumira u svežem stanju.

foto: Shutterstock

Pečurke

Preporučuje se da ih pripremite na razne načine i da ih ne jedete u svežem stanju. Možete ih bariti, kuvati, peći ili grilovati na roštilju.

Paprike

Jedite ih u svežem stanju. Vitaminu C ne pogoduju temperature iznad 180 stepeni, pa tako pripremom ostajete bez ovog važnog nutrijenta. Zato je bolje da paprike, koje sadrže mnogo ovog vitamina, ipak jedete sveže.

Spanać

Kuvanjem spanaća dobićete više gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Spanać je i u svežem stanju odličan izvor lekovitih sastojaka, ali organizam lakše apsorbuje kalcijum kad se spanać skuva.

Paradajz

Ako jedete skuvani paradajz, vaš organizam će lakše apsorbovati likopen. Ovaj antioksidans je poznat kao odličan borac protiv kancera i deluje preventivno na mnoga hronična oboljenja.

foto: Shutterstock

Šargarepa

Sirova šargarepa sadrži polifenole, koji deluju preventivno na pojavu kancera i srčanih oboljenja. Kuvanjem šargarepe na visokoj temperaturi uništavaju se polifenoli, kao i vitamin C. Ipak, termičkom obradom ćete dobiti više antioksidansa beta-karotena nego što se nalazi u sirovoj šargarepi.

Beli luk

Kuvanjem belog luka smanjuje se nivo zdravog alicina, zato je bolje da beli luk jelima dodajete pred kraj pripreme. On sadrži hemikalije koje veoma povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova i deluju preventivno na srčani udar. Kuvanjem belog luka smanjuje se količina korisnih materija, pa je zato bolje da ovo povrće što manje termički obrađujete.