Stari recept za makedonsko gravče na tavče: Ručak za poželeti

Ako tražite ideju za ručak, predlažemo jedno tradicionalno jelo koje se svima dopada - gravče na tavče

Objavljeno: 13.06.2024. 09:24h
Foto: Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 500gr pasulja
  • 3-5 glavica crnog luka
  • 3-5 čena belog luka
  • 2 ljute paprike
  • 1 paprika babura
  • 2-3 šargarepe
  • 500gr paradajza (može i iz konzerve u komadima)
  • 200gr slaninice
  • oko pola šolje ulja za prženje
  • so, biber, začinsko bilje i ljuta tucana paprika po želji
  • 4-5 dimljenih kobasica

Za suvu zaprsku: malo ulja, kašika brašna, pola kašike začinske paprike

Priprema: Pasulj potopite noć pre kuvanja. Ujutru pustite da provri u jednoj vodi, pa prospite tu vodu i sačuvajte pasulj. Iseckajte luk, šargarepu, papriku i paradajz na sitno. Prodinstajte svo povrće pa dodajte pasulj i slaninicu. Nalijte mrvicu vode i preručite sve u vatrostalnu činiju. Dodajte zapršku pa promešajte. Stavite kobasice i sve poklopite i stavite da se krčka u reni oko 45 minuta.