Slovački kolač od samo 2 sastojka koja svaka kuća ima: Ovo je značenje ukusne poslastice za specijalne prilike
Ovako se prave herovke, tradicionalni Slovački kolač
Izvor: Milica Krajnović
Herovke su se obično pravile kada se devojka prosi ili na dan venčanja, ali ništa vas ne sprečava da ih pravite i nekog drugog dana, a kakvog su ukusa, verujemo da će to biti vrlo često.
Pravi se u specijalnim kutlačama, ali može da posluži kašika sa rupama.
Ako vam treba veća količina povećajte žumanca i brašno.
Sastojci:
- 3 žumanceta
- 300 g brašna
Za dekoraciju:
- šećer i vanilin šećer
- cimet
Priprema:
Brašno i jaja sjedinite, pa umesite testo (kao za domaće rezance za supu). Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo da bude tanko i isecite trake širine palca.
Po 2-3 trakice, stavite u specijalnu kašiku sa rupicama i spustite u vruće ulje ili mast na nekih minut,dva da se isprže. Ako nemate kutlaču za prženje, trakice umotajte oko prstiju (da dobijete loptu), stavite na kašiku sa rupicama i tako ih spustite u vrelu masnoću. Pripazite da ne izgore, izvadite i stavite na ubrus da upiju višak masnoće.
Ohlađene kolače pospite šećerom i vanilin šećerom ili cimetom.
Prijatno!
Stil / Espreso
Bonus video: