Slovački kolač od samo 2 sastojka koja svaka kuća ima: Ovo je značenje ukusne poslastice za specijalne prilike

Ovako se prave herovke, tradicionalni Slovački kolač

Objavljeno: 30.05.2024. 18:55h
Foto: Printscreen Youtube

Herovke su se obično pravile kada se devojka prosi ili na dan venčanja, ali ništa vas ne sprečava da ih pravite i nekog drugog dana, a kakvog su ukusa, verujemo da će to biti vrlo često.

Pravi se u specijalnim kutlačama, ali može da posluži kašika sa rupama.

Ako vam treba veća količina povećajte žumanca i brašno.

Sastojci:

  • 3 žumanceta
  • 300 g brašna

Za dekoraciju:

  • šećer i vanilin šećer
  • cimet
foto: Printscreen Youtube

Priprema:

Brašno i jaja sjedinite, pa umesite testo (kao za domaće rezance za supu). Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo da bude tanko i isecite trake širine palca.

Po 2-3 trakice, stavite u specijalnu kašiku sa rupicama i spustite u vruće ulje ili mast na nekih minut,dva da se isprže. Ako nemate kutlaču za prženje, trakice umotajte oko prstiju (da dobijete loptu), stavite na kašiku sa rupicama i tako ih spustite u vrelu masnoću. Pripazite da ne izgore, izvadite i stavite na ubrus da upiju višak masnoće.

Ohlađene kolače pospite šećerom i vanilin šećerom ili cimetom.

Prijatno!

Stil / Espreso

Bonus video: