3 RECEPTA ZA LAGANU VEČERU KOJA SADRŽE MINIMUM KALORIJA: Savršeni za ljude koji žele da smršaju, kao i za dijabetičare
Idealni hranljivi obroci koji ne goje san su najvećeg broja ljudi, zato pokušajte s ovim receptima koji će vas sigurno oduševiti
Autor:
Postoje ljudi koji se tokom cele godine hrane niskokaloričnim namirnicama, bilo zbog održavanja zdravog načina života, bilo zbog prisustva nekog oboljenja poput dijabetesa.
Predstavljamo 3 niskokalorična menija, koji će svima dobro doći.
1. Jelo s piletinom
Belo pileće meso je inače poznato po tome što ne goji i nije masno. Kako bi sačuvalo mekoću, a ipak postalo i delimično hrskavo, naš predlog je da ga spremite na roštilju.
Meso sa roštilja uvek ima specifičan šmek i takozvani "ukus dima" koji je dodatno poboljšan laganim dodavanjem raznih začina. Uz pileće grudi dobro dođe sezonska salata u vidu paradajza i mladog luka, uz koji možete dodati i sir i maslinovo ulje.
Preporuka je i peršun, ali ne seckani, već u celom listu, pošto ima jači ukus.
Sastojci:
- 5 kašika maslinovog ulja
- 2 ½ kašičice mlevenog kima
- 3/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice mlevene aleve paprike
- 1/4 kašičice bibera
- kilogram pilećih prsa bez kostiju i kože
- 1/4 šolje limunovog soka
- 2 šolje svežeg karfiola
- 2 šolje celih listova peršuna
- šolja krastavca isečenog na kockice
- šolja prepolovljenog čeri paradajza
- 1/4 šolje narezanog mladog luka
Priprema:
Zagrejte roštilj na srednju jačinu. Pomešajte 2 kašike ulja, 2 kašičice kima, 1/2 kašičice soli, aleve paprike i bibera u maloj činiji. Nanesite četkicom začine na piletinu. Pecite piletinu 10-12 minuta. U međuvremenu umutite limunov sok sa preostale 3 kašike ulja, 1/2 kašičice kima i 1/4 kašičice soli u velikoj posudi.
Dodajte karfiol, peršun, krastavac, paradajz i mladi luk.
2. Testenina s lososom
Idealan način da iskoristite izuzetno zdravu vrstu ribe za brzu večeru tokom radne nedelje.
Sastojci:
- 250 g testenine
- 5 kašika maslinovog ulja
- 5 čena iseckanog belog luka
- 1/4 kašičice mlevene crvene paprike
- korica i sok od celog limuna
- 1 i po šolja kuvanog lososa u listićima
- 3 kašike seckanog svežeg peršuna
- 1/4 kašičice soli
- 2 kašike prezli
Priprema:
Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. U velikom tiganju pomešajte ulje, beli luk, mlevenu crvenu papriku, limunovu koricu i limunov sok. Zagrevajte na srednje jakoj vatri dok "ne zacvrči" (oko 3 minuta). Dodajte 1/2 čaše vode, testeninu, losos, peršun i so. Kuvajte i sve vreme mešajte dok sos ne prekrije testeninu (oko 2 minuta)
Poslužite preliveno prezlama.
3. Pohovani tofu sa blitvom
Isprobajte pohovani tofu sir, koji podseća na prženu piletinu. Začinite ga mlevenom paprikom koja ga oblaže ukusima dok jelo ostaje vegetarijansko. Ta brza, laka i zdrava večera sprema se za samo 25 minuta, tako da je odlična za užurbane radne dane.
Sastojci:
- 2 jaja
- 6 kašika ulja
- pakovanje seckane blitve
- pola šolje vode
- kašika jabukovog sirćeta
- polovina kašičice mlevene paprike
- 3/4 kašičice soli
- podeljeno pakovanje tofua
- polovina kašičice belog luka u prahu
- pola kašičice luka u prahu
- 1/4 kašičice bibera
Priprema:
Zagrejte kašiku ulja u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte blitvu i vodu, poklopite i kuvajte, povremeno mešajući dok ne omekša (oko 8 minuta). Uklonite s vatre i umešajte sirće, papriku i polovinu kašičice soli. Pokrijte da ostane toplo. U međuvremenu, isecite tofu na 8 jednakih delova. Obrišite papirnim ubrusima da biste uklonili višak vode. Umutite kajganu od 2 jaja, beli luk u prahu, crni luk u prahu u posudi za pečenje srednje veličine. Dodajte tofu i okrenite da ga premažete.
Zagrejte 3 kašike ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte tofu i kuvajte dok ne porumeni i ne postane hrskav sa jedne strane, 4 do 5 minuta. Okrenite tofu i pokapajte preostale 2 kašike ulja. Pecite dok ne porumeni sa druge strane, još oko 4 minuta.
Pospite tofu preostalom 1/4 kašičice soli i po želji poslužite uz barenu blitvu.
Servirajte uz med.