DONOSIMO VAM RECEPT ZA NAJUKUSNIJE POSNE MEKIKE: Testo se pravi LAKO, neverovatno je mekano, niko ne može da im ODOLI
Recept za vazdušaste posne mekike obavezno zapište, svi će vam ga tražiti, čim probaju ovo preukusno testo.
Autor:
Vaskršnji post je u toku, slovi za najstroži i najduži, a mi vam donosimo jedan sjajan recept za dane kada se posti na ulju. Naime, posne mekike ukusom osvajaju već pri prvom zalogaju, a retko ko se zaustavlja na jednoj!
Sastojci:
- susam
- brašno
- so
- šećer
- ulje
- pšenične mekinje
- suvi kvasac
- papir za pečenje
- topla voda
Priprema:
U, suvom, teflonskom tiganju propržiti susam, uz stalno mešanje. Susam pržiti dok ne dobije blagu braonkastu, boju.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, ulje, proprženi susam, pšenične mekinje i suvi kvasac. Izmešati varjačom. Sipati postepeno toplu vodu i zamesiti testo. Testo mesiti 2-3 minuta, uz minimalno dodavanje brašna, dok ne postane elastično.
Umešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu. Rukama ga izvući u valjkasti oblik, pa ga podeliti na 18 delova. Od svakog dela formirati jufkicu. Jufkice poređati na stolu, preko pek papira. Poređane jufkice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata, da testo naraste.
U dublju posudu sipati ulje 2 cm visine i staviti ga da se ugreje na srednjoj temperaturi. Uzimati po jednu jufkicu, nauljenim rukama je razvući u širinu i dužinu, ali tako da debljina razvučenog testa bude oko 2-3mm i stavljati je na ugrejano ulje, da se prži. Kada donja strana porumeni, preokrenuti testo da se zarumeni i druga strana.
Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Požete ih poslužiti u slatkoj ili slanoj varijanti, na vama je izbor. Prijatno!