DONOSIMO VAM RECEPT ZA NAJUKUSNIJE POSNE MEKIKE: Testo se pravi LAKO, neverovatno je mekano, niko ne može da im ODOLI

124639-mekike-ls.jpg
Foto: Shutterstock

Vaskršnji post je u toku, slovi za najstroži i najduži, a mi vam donosimo jedan sjajan recept za dane kada se posti na ulju. Naime, posne mekike ukusom osvajaju već pri prvom zalogaju, a retko ko se zaustavlja na jednoj!

Sastojci:

  • susam
  • brašno
  • so
  • šećer
  • ulje
  • pšenične mekinje
  • suvi kvasac
  • papir za pečenje
  • topla voda
mekike.jpg mekike.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Moja kuhinja Tanja

Priprema:

U, suvom, teflonskom tiganju propržiti susam, uz stalno mešanje. Susam pržiti dok ne dobije blagu braonkastu, boju.

U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer, ulje, proprženi susam, pšenične mekinje i suvi kvasac. Izmešati varjačom. Sipati postepeno toplu vodu i zamesiti testo. Testo mesiti 2-3 minuta, uz minimalno dodavanje brašna, dok ne postane elastično.

Umešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu. Rukama ga izvući u valjkasti oblik, pa ga podeliti na 18 delova. Od svakog dela formirati jufkicu. Jufkice poređati na stolu, preko pek papira. Poređane jufkice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata, da testo naraste.

DONOSIMO VAM RECEPT ZA NAJUKUSNIJE POSNE MEKIKE: Testo se pravi LAKO, neverovatno je mekano, niko ne može da im ODOLI Izvor: Youtube

U dublju posudu sipati ulje 2 cm visine i staviti ga da se ugreje na srednjoj temperaturi. Uzimati po jednu jufkicu, nauljenim rukama je razvući u širinu i dužinu, ali tako da debljina razvučenog testa bude oko 2-3mm i stavljati je na ugrejano ulje, da se prži. Kada donja strana porumeni, preokrenuti testo da se zarumeni i druga strana.

Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Požete ih poslužiti u slatkoj ili slanoj varijanti, na vama je izbor. Prijatno!

Recept za vazdušaste posne mekike obavezno zapište, svi će vam ga tražiti, čim probaju ovo preukusno testo.