NE POSTOJI UKUSNIJE ŠAMPITE OD ONE KOJA SE NAPRAVI NA SARAJEVSKI NAČIN: Priprema je vrlo jednostavana, a ukus IZVANREDAN

Recept za sarajevsku šampitu mora imati svaka domaćica, goste uvek ovaj kolač raspameti.

Objavljeno: 02.03.2024. 18:14h 22:29h
Autor:
Sarajevska šampita, Foto: Printscreen/youtube/Binin sahan

Za sarajevsku šampitu kažu da je jednostavan kolač koji grandiozno izgleda, a ukus je prosto neopisiv! Recept je vrlo lak i spremi se začas, ali istom brznom se i pojede! I najveći sladokuci joj nisu našli manu.

Sastojci:

Za kore: 11 žumanaca; 11 kašika šećera; 11 kašika ulja; 11 kašika mleka; 11 kašika brašna; malo praška za pecivo; korica limuna

Za agdu: 22 kašika šećera; 11 kašika vode; kriška limuna.

Za šam: 11 belanaca; 11 kašika šećera;

foto: Pritnscreen/youtube/Binin Sahan

Priprema:

Na početku izmeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuva! Zatim odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.

Izliti smesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa (više ili manje, zavisno od vaše rerne). U agdu dodati limun.

Zatim napraviti šam, i to ovako: mutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.

Umućenim belancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom. Belanca morate zaista dobro umutiti, mutite sve vreme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodamo agdu.

Preko kore izliti šam, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista velik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti oko 40 - 30 cm).