ZA OVU TORTU KAŽU DA JE NAJBOLJA SVIH VREMENA: Španski vetar nema zamenu, a OVAJ sastojak daje poseban ukus i šmek
Okrepiće vas i zasladiti, a idealna je i za slavsku trpezu
Autor:
Torta koju niko nikad ne odbija! Svi je obožavaju i sa njom ne možete da pogrešite. Fina kremasta, sa koricama koje se tope u ustima. Mere iz ovog recepta su dovoljne ako vam dolaze gosti u manjem broju, inače za celu tortu mere su duple i mora dva puta da se kora suši i dobija se jedna velika torta dovoljna za, recimo, rođendan.
Za kore:
- 12 belanaca
- 18 kašika šećera
- 18 kašika seckanih oraha
- 4 kašike mlevenog keksa
Za fil
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 2 pudunga od vanile
- 600 ml mleka
- 250 g margarina
- 250 g mlevenih oraha
- 500 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 1 kesica šlag krema od vanile
- šolja šećera
Priprema:
Belanca i šećer umutite u čvrst šne pa dodajte orahe i keks. Smesu podelite na 3 dela i ispecite 3 kore. U okruglom kalupu kore pecite pojedinačno, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Stavite mleko u šepu na ringlu pa kad proključa, dodajte žumanca, šećer i ukuvajte puding na tihoj vatri, uz neprestano mešanje. U prohlađen krem dodajte umućeni puter i mlevene orahe. Zasebno umutite slatku pavlaku. Koru prvo filujte žutim kremom pa umućenom pavlakom. U šerpi karmelizujte šećer dok ne dobije tamno smeđu boju. Izlijte ga na ravnu metalnu tacnu. Kad se prohladi i stegne, usitnite ga čekićem za meso. Zasebno umutite šlag od vanile pa njime premažite tortu. Pospite preko torte usitnjeni karamel šećer.
Bon appetit!