ČUPAVCI NA STARINSKI NAČIN: Danima ostaju mekani kao pamuk
Donosimo vam starinski recept za najbolje čupavce koji ostaju mekani danima.
Izvor: Milka Đukić
Sastojci:
Biskvit:
- 3 jaja;
- 10 kašika šećera;
- 13 kašika ulja;
- 1dl mleka;
- 16 kašika brašna;
- 1 prašak za pecivo;
- 1 vanilin šećer.
Preliv/glazura:
- 1,5dl mleka;
- 150 g čokolade za kuvanje;
- 150 g maslaca;
- 200 g kokosovog brašna;
- 150 g šećera.
Priprema: Umutite jaja, vanilin šećer i šećer - dodajte mleko i ulje, ali mešajte neprestano. Dodajte polovinu brašna - u drugu polovinu dodajte prašak za pecivo i promešajte. Zapravo je najbolje da brašno prosijete i tako dodate u smesu.
Pleh (srednje veličine) nauljite i pospite s malo brašna, sipajte smesu i pecite u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite desetak do 15 minuta (kad se biskvit počne odvajati od pleha, gotov je).
Pečen biskvit ostavite da se malo ohladi, pa ga isecite na kocke. Glazuru pripremite tako što ćete prokuvati mleko sa šećerom (na laganoj vatri, pazite da mleko ne izgori). Kad mleko provri, dodajte maslac i čokoladu. Neprestano mešati dok smesa ponovo ne prokuva. Skinuti s šporeta i ohladiti smesu da bude mlaka.
Isečeni biskvit uvaljati u glazuru, a zatim u kokosovo brašnu. Postupak, naravno, ponovite sa svakom "kockom". Ako su kocke previše namočene u glazuru, sačekajte da se "ocede".
Bonus video: