PREDLOG JELOVNIKA ZA BADNJE VEČE: Ovako treba da izgleda posna trpeza kod svake tradicionalne srpske porodice

Badnje veče je jedan izvesni pomen precima, kojima mnogo dugujemo, ali i podsećanje na to koliko je važna porodica i sloga u njoj

Objavljeno: 04.01.2024. 20:47h
Foto: Thinkstock

Nakon 40-dnevnog božićnog posta, odrcanja od loših misli i mrsne hrane – u svaku pravoslavnu kuću na Badnje veče 6. januara priprema se atmosfera da u miru stigne Bogomladenac Isus Hrist – a porodica se tradicionalno okuplja na večeri koja se pažljivo i brižljivo priprema – tačno se zna se zbog čega se jede određena hrana, šta ona predstavlja, šta se na trpezu iznosi i šta sa nje ne sme da izostane.

foto: Shutterstock

Na porodičnu trpezu iznose se posna jela, a interesantno je to da su naši preci verovali da se za večeru priprema neparan broj posnih jela zbog toga što ona ima veze sa kultom predaka.

Tako pogača badnjača simbolizuje samog Gospoda Isusa Hrista.

Riba je takođe simbol Gospoda Isusa Hrista jer na grčkom jeziku riba je ihtis, skup inicijala Isusa Hrista.

So simbolizuje silu božansku koja čuva delo Božje, kao što so čuva hleb i ribu od plesni i truleži.

Vino predstavlja krv Spasiteljevu kojom je on na Golgoti dao otkup Bogu za grehe ljudske, dok med simboliše sladost večnog života.

Etnolozima je jasna i simbolika pasulja na prazničnoj trpezi.Naime, verovanje koje nam dolazi još od indogermanskih naroda svedoči o tome da je pasulj omiljeno jelo za duše pokojnika i da se na taj način uspostavlja simbolička veza sa našim precima, a oni baš preko jela dospevaju u vezu sa svojim naraštajima, dajući im snagu i podstičući prosperitet.

Čokoladna baklava

foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g posnog mlevenog keksa
  • 150 g posne čokolade za kuvanje
  • 6 kašika griza
  • 150 ml ulja
  • 5 kašika šećera
  • 150 ml vode
  • 12 kora za baklavu
  • Za sirup
  • 700 ml vode
  • 600 g šećera
  • Za premazivanje kora
  • mešavina vode i ulja

Priprema

Najpre napravite sirup, kojim ćete preliti baklavu, jer on mora da se ohladi. Stavite šećer i vodu da proključaju i ostavite ih da se kuvaju uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gust sirup, kojim ćete kada se ohladi preliti baklave. Umešajte sve sastojke za filovanje baklave i sjedinite fil. Stavite koru, premažite je vodom i uljem, preko nje dodajte još jednu koru, pa i nju takođe premažite manjom količinom vode i ulja pa nanesite deblji sloj fila. Ponavljajte postupak sa svim korama i ne zaboravite da svaku koru duplirate. Baklavu pecite na 220 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Isecite baklavu na romboide ili kvadrate, pa je prelijte ohlađenim sirupom i ostavite da se baklava ohladi i upije sirup. Poslastica koju ćete obožavati, može se praviti i u mrsnoj verziji, pa se poslužiti na Božić.

Pijani šaran

foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 1,5 kg šarana
  • 1 limun
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika golice
  • so, biber
  • dimljena ili obična slatka mlevena paprika
  • 500 g mladog kuvanog krompira
  • 200 g šargarepe isečene na kolutove
  • 150 g praziluka isečenog na kolutove
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 3 dl belog vina, najbolje nekog kiselijeg
  • 1/4 veze peršuna za dekoraciju

Priprema

Očišćenog šarana začinite solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.

Napunite šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom, pa stavite u pleh za pečenje.

Oko šarana rasporedite povrće, začinite ga prelijte s malo ulja, a zatim sve nalijte polovinom belog vina i pospite golicom, semenkama bundeve. Ostatak limuna isecite na tanke kriške i rasporedite po ribi i povrću, kuvanom krompiru i sirovom povrću.

Pecite u rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Zatim izvadite pleh, pa prelijte šarana ostatkom vina i vratite u rernu na jo 10-15 minuta na 220 stepeni da lepo porumeni. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju. Dekorišite svežim peršunom.

Služite toplo. Ne zaboravite da svakome date mali tanjir za koščice i dozvolite svojim gostima da ribu jedu prstima.

Recept za prebranac

foto: Shutterstock

Vreme pripreme:

  • 60 minuta
  • Sastojci:
  • 500 g pasulja
  • 3 glavice crnog luka
  • mlevena paprika, so, biber
  • ulje

Priprema:

Iseckajte luk na sitno i pržite ga na ulju, a kada bude postao staklast, sklonite ga sa ringle i dodajte mlevenu slatku papriku i promešajte.

Za to vreme pasulj dobro skuvajte i procedite ga, pa mu dodajte zapršku od luka, posolite ga, pobiberite i promešajte. Prebacite ga u zemljanu posudu ili vatrostalnu činiju i pecite ga u rerni na 200 stepeni, oko pola sata.

Pita s prazilukom

foto: Shutterstock
  • 500 g kora za pitu
  • 1 kg praziluka
  • 200 ml ulja
  • so i biber
  • 100 g kuvanog pirinča
  • 100 ml kisele vode

Priprema:

Praziluk izdinstajte na 100ml ulja, kad je praziluk staklast i mekan dodajte mu kuvani pirinač i začinite. U pleh ređajte po tri kore, a između kora stavljajte malo ulja i kiselu vodu, a zatim nadev. Pitu takođe možete i ređati kao savijaču odnosno rolati nadev po tri kore i stavljati u pleh. Pitu pecite na 200 stepeni oko pola sata.