SUTRA SLAVIMO TUCINDAN: Obavezno ove 2 STVARI uradite za porodicu, veruje se da donose NAPREDAK, a da teraju SVE RUŽNO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 5. januara 2024 godine slave Tucindan, veliki hrišćanski praznik.

Objavljeno: 04.01.2024. 15:15h 15:46h
Autor:
Običaji na Tucindan koji se moraju poštovati, Foto: Shutterstock

Tucindan se obeležava uvek 2 dana pred Božić, a smatra se da je tako nazvan jer se tada pečenica, odnosno prese ili jagnje prvo tuklo ušicama sekire preko grudvice soli u platnenoj vrećici stavljenoj na čelo životinje, pa se onda tako ošamućeno prase ili jagnje klalo. Pečeno prase ili jagnje nazivalo se i "božićnjara".

foto: Shutterstock

Za pečenicu se obično kolje nazime (mlado svinjče) ili jagnje "veselica". Kokoška, guska, patka ili ćurka, međutim, u mnogim se krajevima ni u kom slučaju ne smeju naći na prazničnoj trpezi zbog verovanja da je pernata živina simbol "nazadovanja i rasturanja kuće jer kljuca i baca zemlju iza sebe". Tamo gde se, ipak, kolje za supu, odmah se odbace glava i noge.

Običaj vezan za klanje pečenice ostao je verovatno iz predhrišćanskih, mnogobožačkih vremena i vezan za prinošenje žrtvi. Pravoslavna crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

foto: Printscreen/youtube

Za božićnu pečenicu se bira najlepše prase ili jagnje, mada neki pripremaju i ćurku ili kokošku. Životinja treba da bude bela, bez belega i telesnih nedostatka. Peče se sutradan, na Badnji dan, a jede za Božić.

Postoje 2 veoma važna verovanja i običaja za Tucindan:

1. Na Tucindan se ništa ne sme davati iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari odlaziti iz doma. Misli se na novac. Taj dan jedino šta možete da uradite je da vratite sve dugove kako bi vam godina dobro prošla.

foto: Shutterstock

2. Na ovaj veliki praznik ne valja tući decu, jer će cele godine biti nevaljala i jer će im, veruje se - izaći čir na svakom mestu gde su udarena.

U nekim krajevima, na Tucindan se ne večera za stolom nego na podu. Prvo se postavljaju so i beli luk, a onda hleb, pasulj, kupus i ostala posna hrana. Za večerom domaćin mora biti okrenut istoku.

Od Tucindana počinje i uređenje i spremanje kuće za Božić, praznik rođenja Hrista.