ČUPAVA KATA: Nema boljeg i ukusnijeg STARINSKOG kolača od OVOG

Donosimo vam najbolji recept za Čupavu Katu, starinski kolač, kojem nema ravnog.

Objavljeno: 30.12.2023. 19:47h 19:49h
Foto: Printscreen Youtube/ Aurora Recepti

Sastojci:

Testo:

  • 300 g brašna
  • 200 g putera
  • 150 g šećera
  • 4 jaja ( odvojiti žumanca od belanaca)
  • Izrendati malo korice limuna (po izboru)
  • 1 kesica (14g) praška za pecivo
  • Testo podeliti na 2 dela i ostaviti u zamrzivaču na 30 minuta

Za fil:

  • 4 belanca
  • 100 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 3 kašike džema od kajsija

Dimenzija pleha 20x30cm

Priprema:

U jednu posudu stavite puter, šećer, razdvojite belance od žumanaca, pa dodajte žumanca i mešajte dok se ne sjedini. Zatim dodajte koru limuna i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte i brašno i prašak za pecivo pa umesite testo.

Testo podelite na dva dela. Jedan deo stavite u foliju pa u zamrzivač da se zaledi, jedno sat vremena.

Preostali deo testa stavite u tepsiju i poravnajte ga ravnomerno.

U posebnu činiju sipajte belance i šećer pa mutite u šam, a zatim dodajte i džem od šljiva ili neki drugi, pa dodajte i iseckane orahe i promešajte kašikom. Fil rasporedite preko one kore koju ste stavili u pleh.

Izvadite iz zamrzivača testo pa ga izrendajte na krupnu rendu preko fila na kolač. Sve stavite u rernu i pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.

Bonus video: