NAJJEDNOSTAVNIJE PIHTIJE KOJE SE SPREMAJU ZA TILI ČAS: Nema ukusnijih

Donosimo vam najjednostavniji recept za brze pihtije neodoljivog ukusa.

Objavljeno: 15.11.2023. 15:57h
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
  • 2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da ovo bude dominantan miris)
  • so
  • začin po ukusu
  • biber

Svim ovim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile miris.

Priprema:

  • Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire.
  • Preko svega ovoga nalijte dosta vode (oko tri litre, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, tri do četiri sata u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ostane vrlo malo vode.
  • Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite da se ohlade, a onda ih smestite u frižider, kako bi se što bolje stegle.
  • Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih kada se stegnu naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike.
  • Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.

Dodatni savet: Ukoliko ne želite da na površini bude previše masnoće, pre izlivanja u tanjire možete iz lonca u kojem su se pihtije kuvale sa vrha pokupiti suvišnu masnoću.

Bonus video: PIHTIJE SU DOBRE ZA ZDRAVLJE! Nezaobilazne su na slavskoj trpezi, a narod veruje da ih TREBA JESTI TAČNO OVOLIKO PUTA GODIŠNJE