ČUVENA NORVEŠKA TORTA KOJA SE TOPI U USTIMA: Penasta, meka i puna badema - čisto uživanje
Torta na norveški način je sve što vam je potrebno od laganih i finih recepata
Autor:
Za testo:
- 100 grama mekog maslaca
- 100 grama šećera
- 4 žumanca
- Pola šolje mleka
- 1 šolja brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za krem:
- 1 jaje
- 70 grama šećera
- 1 keseica vanil šećera
- 25 grama kukuruznog skroba
- 350 ml Mleka
- 200 grama maslaca
- 250 grama slatke pavlake
Za preliv:
- 4 belanca
- prstohvat soli
- bademi za dekoraciju
Priprema: Sa žicom za mućenje u dubljoj šerpi umutite jedno jaje i 70 grama šećera. Potom dodajte vainl šećer, kukuruzni skrob i oko 350 ml mleka. Stavite sve na šporet i kuvajte dok neprestano mešate. Kada skuvate fil, sklonite ga s ringle da se prohladi, a kada se prohladi u njega umešajte oko 200 grama maslaca. Pa opet ostavite da se prohladi u frižideru.
Dok se fil hladi, spremite koricu tako što ćete umutiti 4 žumanca, mleko, maslac, šećer, brašno i prašak za pecivo.
Zatim umutite 4 belanca kojima ste dodali prstohvat soli. U širu tepsiju, na pek papiru razvucite testo, a preko njega stavite belance i bademe. Ispecite dok sve ne porumeni.
Zatim koricu presecite na pola.
Umutite slatku pavlaku pa dodajte u ohlađen fil koji ste prethodno kuvali. Pa tako gotovim filom nafilujte tortu. Isecite i poslužite.
Bonus video: