NAJSTARIJI RECEPT ZA OMILJENU JUGOSLOVENSKU TORTU: Topi se u ustima, ne ide ni trunka brašna, a ukus vraća u DETINJSTVO
Recept za najbolju gabon tortu, koja je nekada bila obavezan deo svake svečane trpeze obavezno sačuvajte, jer ukusom osvaja pri prvom zalogaju.
Autor:
Gabon torta bila je u Jugoslaviji sinonim za praznike i porodična okupljanja. Bez nje nije moglo da se zamisli nijedno slavlje, a gosti su uvek tražili parče više. Čokoladni fil je neodoljiv, a ova nostalgična poslastica se prosto topi u ustima.
Sastojci:
- Kore (prave se tri )
- 15 belanaca
- 300 gr pečenih lešnika
- 150 gr šečera
- 3 kašike fila - zato fil napraviti prvi
Fil:
- 200 gr maslaca
- 15 žumanaca
- 150 gr šećera (možete smanjiti)
- 250 ml slatke pavlake
- 300 gr mlečne čokolade
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom i stavite da se kuvaju na pari. Posle 15 minuta kuvanja dodajte čokoladu i kuvajte sve dok se čokolada ne istopi. Odvojite 3 kašike fila. Ostavite fil da se ohladi pa mu dodajte umućen maslac. Umutite i slatku pavlaku i sjedinite s filom.
Uključite rernu na 180 stepeni, pripremite 3 kalupa prečnika 26 cm. Ako nemate toliko kalupa možete kore mutiti posebno i peći jednu po jednu.
Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, umešajte lešnike i 3 kašike fila. Podelite u tri kalupa. Pecite oko 20 minuta.
Ostavite da se ohlade.
Filujte tortu tako da fila bude i za oblaganje cele torte. Ukrasite po želji i uživajte u prelepom ukusu.