OVA HRANA IMA JAK UTICAJ NA POJAVU TROMBA: Doktorka alarmira da svi pravimo iste greške koje uzrokuju FATALNIE POSLEDICE

Na pojavu tromba naša ishrana ima veliki uticaj, a mnogi od nas zanemaruju upozorenja stručnjaka, te povećava rizik od pojave ove nepredvidive bolesti koja se neretko završi smrtnim ishodom.

Objavljeno: 01.11.2023. 12:47h 12:59h
Autor:
Kako hrana utiče na pojavu tromba?, Foto: Printscreen Youtube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Pojava tromba u organizmu pogađa sve veći broj ljudi i cifra samo raste iz godine u godinu, a posledice mogu biti fatalne. Stručnjaci naglašavaju da veliki uticaj na trombozu ima zapravo ishrana, koja može da nam bude i veliki saveznik u borbi protiv ove nepredvidve bolesti, ali i neprijatelj koji samo pogoršava stvari.

Naime, izbor namirnica koje unosite u telo utiče na ceo naš organizam, pa i načinjenicu da li će krv biti masna, ili će se u njoj pojaviti tromb.

Formiranje krvnih ugrušaka je normalna pojava u telu čoveka, zapravo ovaj proces ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Zahvaljujući njima sprečen je gubitak velike količine krvi nakon povrede ili hirurškog zahvata. Takođe, oni zaustavljaju prodor bakterija kroz ranu, na taj način omogućavaju njeno brže zarastanje.

foto: Shutterstock

Međutim, krvni ugrušci u pojedinim situacijama nastaju i kada za njima nema potrebe, tj. kada ne postoji ikakva povreda, što može da se pretvori u ozbiljnu opasnost – tromb.

- Trombociti igraju jako veliku ulogu u samoj hemostazi, to je mehanizam koji nas štiti od krvarenja, tj. da ne iskrvarimo kada dođe do povrede krvnog suda. Isto tako, njihova preterana aktiviranost dovodi do sklonosti nastanka tromba. I može biti uzročnik nastanka ateroskleroze, koja je najznačajniji prediktor kardiovaskularnih bolesti - kaže doktorka Nevena Kardum.

foto: Profimedia

Istakla je da ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje aktivaciju trombocita.

- To su namirnice poput bobičastog voća, zelenoj čaja, crne čokolade, nar, limun, citrusno voće, crni i beli luk, zeleno povrće, sok od paradajza, đumbir - sve one mogu da smanje rizik od nastanka tromba i kardiovaskularnih bolesti - objašnjava.

Na nastanak troba utiče velika količina zasićenih masti i prostih šećera.

- Svaki obrok koji ima mnogo zasićenih masti ili prostih šećera, podiže upravi nivo šećera u krvi i nivo lipida, odnosno, triglicerida i holesterola. Isto tako dovodi i do aktivacije trombocita. Oni se posle tog jakog obroka lepe jedni za druge. Kao da puste bodlje u krvnom sudu i zalepe se za njega i postaje sve veći. Ukoliko se već uzimaju slatkiši, onda neka to bude crna čokolada, sa što većim procentom kakaa, čaša crnog vina, sok od bobičastog soka.

Veoma važnu ulogu ima i zeleno povrće u sprečavanju pojave tromba.

- Zeleno povrće sadrži polifenole, ali i vitamin C, za koji je isto dokazano da može da smanji sklonost ka trombovima - rekla je doktorka.

Koji su rani simptomi?

Ranim prepoznavanjem simptoma mogu se izbeći teške posledice. Ipak, u sprečavanju nastanka tromba najbolje sredstvo je promena načina života, ona podrazumeva redovnu fizičku aktivnost, naročito za vozače ili zaposlene koji najveći deo radnog vremena provode sedeći. Pravilna ishrana i unos dovoljne količine vode su obavezne kako bi se očuvala zdrava telesna težina. Redovni kontrolni pregledi su još jedna preventivna mera.