JEDNOSTAVAN RECEPT ZA ŠPANSKU PITU: Zanimljivog ukusa, efektnog izgleda, kada je jednom probate uvek joj se rado vraćate

Može se jesti za doručak, večeru ali i kao deo mezetluka, pred glavno jelo.

Objavljeno: 23.10.2023. 17:16h
Autor:
Jednostavan a ukusan recept za špansku pitu., Foto: printscreen/youtube/Kuhinja Sunčane Staze

Poreklo španske pite nije poznato, ali je najverovatnije da nam ona ne dolazi iz Španije, već sa Balkana.

Recepti su uglavnom nastajali mešanjem sastojaka koje imamo u kuhinji, pa možemo pretpostaviti da je upravo u tome tajna porekla i recepta za špansku pitu.

Španska pita definitivno može da bude odličan obrok, ali ona je i sjajno rešenje za predjelo, posebno za neke svečanije prilike, poput slavske ili Uskršnje trpeze.

Sastojci:

- 200 gr sveže paprike

- 200 gr kiselih krastavčića

- 200 gr šunke

- 200 gr kačkavalja

- 5 jaja

- 250 ml ulja

- 250 ml jogurta

- 2 čaše od 250 ml oštrog brašna

- 1 kašičica soli

- 1 prašak za pecivo

- malo susama

Kao meru koristiti čašu od 250 ml!

Priprema:

Paprike, krastavčiće, šunku, kačkavalj iseckati na kockice. Jaja umutiti mikserom pa sipati čašu ulja. Potom dodati čašu jogurta, brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešati kako ne bi bilo grudvica.

U smesu dodati prethodno iseckane sastojke i sir i sve lepo promešati. Pleh dimenzija 23x33 cm podmazati uljem ili staviti pek papir pa sipati smesu pa je lepo i ravnomerno rasporediti. Po želji posuti susamom.

Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30ak minuta.