JEDNOSTAVAN RECEPT ZA ŠPANSKU PITU: Zanimljivog ukusa, efektnog izgleda, kada je jednom probate uvek joj se rado vraćate
Može se jesti za doručak, večeru ali i kao deo mezetluka, pred glavno jelo.
Autor:
Poreklo španske pite nije poznato, ali je najverovatnije da nam ona ne dolazi iz Španije, već sa Balkana.
Recepti su uglavnom nastajali mešanjem sastojaka koje imamo u kuhinji, pa možemo pretpostaviti da je upravo u tome tajna porekla i recepta za špansku pitu.
Španska pita definitivno može da bude odličan obrok, ali ona je i sjajno rešenje za predjelo, posebno za neke svečanije prilike, poput slavske ili Uskršnje trpeze.
Sastojci:
- 200 gr sveže paprike
- 200 gr kiselih krastavčića
- 200 gr šunke
- 200 gr kačkavalja
- 5 jaja
- 250 ml ulja
- 250 ml jogurta
- 2 čaše od 250 ml oštrog brašna
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- malo susama
Kao meru koristiti čašu od 250 ml!
Priprema:
Paprike, krastavčiće, šunku, kačkavalj iseckati na kockice. Jaja umutiti mikserom pa sipati čašu ulja. Potom dodati čašu jogurta, brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešati kako ne bi bilo grudvica.
U smesu dodati prethodno iseckane sastojke i sir i sve lepo promešati. Pleh dimenzija 23x33 cm podmazati uljem ili staviti pek papir pa sipati smesu pa je lepo i ravnomerno rasporediti. Po želji posuti susamom.
Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30ak minuta.