SLATKIŠ KOJI U SVAKOM ZALOGAJU BUDI SEĆANJA NA DETINJSTVO: Koh je jedan od najsočnijih kolača jednostavne recepture
Prvi kolač mnogih kulinarskih početnika, pripremale su ga i naše bake.
Autor:
Jedinstven ukus, vazdušasta tekstura i laka priprema ovog sočnog i mekanog kolača retko koga ostave ravnodušnim, te je za koh recept izuzetno tražen. Uz ovaj jednostavan slatkiš su odrastale generacije, a ta tradicija će se sigurno nastaviti.
Sastojci:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika griza
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praska za pecivo
- 1l mleka
- 6 kašika sećera
- 1 kesica vanilin sećera
Priprema:
Odvojiti žumanca i belanca. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Belanca potom umutiti u čvrst sneg pa dodati šećer i blago promešati. U brašno dodati prašak za pecivo pa promešati a nakon toga žumanca dodati u belanca. Promešati pa u smesu dodati i brašno a nakon toga i griz. Sve dobro izmešati.
Posudu za pečenje podmazati maslacem pa sipati smesu u nju. Lagano protresti tepsiju kako bi se smesa ravnomerno rasporedila. Peći u zagrejanoj rerni 15-20minuta.
Mleko sipati u šerpu sa šećerom i sačekati da prokuva. Ispečen koh izbušiti čačkalicom na nekoliko mesta da bi bolje upio mleko pa ga zatim preliti mlekom. Dobro natopiti. Ostaviti minum pola sata da se prohladi. Međutim, ukoliko ne žurite najbolje ga je ostaviti u frižideru na hlađenje par sati.