TRADICIONALNI RECEPT ZA ŠNENOKLE: Starinska poslatica koju još nazivaju i PRADIŽOT a evo u čemu je minimalna razlika
Nekada se priprema ovog deserta učila u školama na predmetu domaćinstvo i zbog toga je idealan i za početnike, krajnje je jednostavan a izuzetno ukusan.
Autor:
Razlika između šnenokli i paradižota je samo u načinu njihovog serviranja. Kod šnenokli se oblačići od belanaca prelivaju žumancima dok je kod paradižota identičan postupak samo se dodaju keks i rendana čokolada.
Sve je stvar ukusa pa poslužite ovoj desert onako kako vi najviše volite.
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 6 celih jaja
- 4 kašike kristal šećera
- 40 grama vanilin šećera (4 kesice)
- 2 ravne kašike mekog brašna
Dodatak za paradižot:
- keks
- rendana čokolada
Priprema:
Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grejte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.
Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.
Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte. Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite.
Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle. Kolač dobro ohladiti u frižideru pa poslužiti.
Možete ga servirati na dosta različitih načina a osim keksa i čokolade lepo se uklapa i sa prelivom od karamele i listićima badema.