obavezno pročitajte

OVO SVAKA DOMAĆICA MORA DA ZNA: Kako da savršeno postavite sto za svaku priliku i oduševite sve prisutne

Prvi utisak vaših gostiju, prilikom posete vašem domu, svakako odaje urednost predsoblja!

Objavljeno: 08.08.2023. 18:30h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ali ne očajavajte, ukoliko ih niste uspeli zadiviti time, jer sada sledi njihovo oduševljenje načinom na koji ste dekorisali sto. Sumnjate u to? Ukoliko budete poslušali i primenili savete, koje ćemo vam danas dati, budite uvereni da ćete ih ostaviti bez teksta.

Ukus serviranog jela i te kako može biti poboljšan ukusno dekorisanim stolom. Pritom ne mislimo samo na odabir mušema, stolnjaka i escajga, iako je i njihov odabir neophodan uslov za kreativno dekorisan sto.

Ukoliko vam u goste dolaze još i poznavaoci bontona, tj. osobe koje veoma drže do nekih ustaljenih pravila ophođenja prema ljudima i predmetima u okolini, mi ćemo vam pomoći da pred njima briljirate.

POSTAVLJANJE STOLA

  • Tanjir se nalazi dva prsta od ivice stola
  • Prvo se stavlja plitki, a preko njega duboki tanjir. Ako se služi i predjelo, preko svega toga postavlja se još jedan manji tanjir, odnosno tanjiri prate redosled služenja jela
  • Viljuška se nalazi sa leve strane tanjira, a nož i kašika desno. Nož se nalazi levo od kašike sa oštricom okrenutom prema tanjiru.
  • Viljuška za salatu postavlja se levo od viljuške za glavno jelo
  • Kašiku i viljušku za desert stavite horizontalno iznad tanjira
  • Tanjirić za hleb nalazi se sa leve strane iznad viljuški, na koji se može staviti mali nož koji služi za mazanje
  • Na gornjoj desnoj strani postavljaju se čaše za vodu i vino, s tim što je čaša za vodu sasvim desno
  • Ukoliko poslužujete i salatu, tanjir manjih dimenzija stoji sa leve strane osnovnih tanjira
  • Salveta može biti postavljena ispod viljuške ili na tanjiru, ukoliko prvo jelo nije supa
  • Neka so i biber budu stalno na stolu, a ostali začini po potrebi
  • Optimalan razmak između gostiju je dva tanjira

PODLOGA ZA STO

  • Kako biste mogli dalje dekorisati detalje na stolu, osnova svega jeste podloga na samom stolu. Da li će to biti mušema, stolnjak, jednobojni, na pruge, pamučni ili laneni, na vama je, tj. zavisi od prilike zbog koje pozivate svoje goste.
  • Stolnjak treba da visi najmanje 23-30 centimetara na svakoj strani stola
  • Oblik stolnjaka treba da sledi oblik stola, osim ako se radi o okruglom stolu, na koji možete staviti četvrtasti stolnjak, a možete i kombinovati četvrtasti preko okruglog
  • Pamučni stolnjaci zahtevaju peglanje, pa ako nemate volje ni vremena, potražite kombinaciju pamuka i poliestera koja se manje gužva
  • Za svečanije prilike najsigurniji izbor je jednostavni beli stolnjak koji dopire do poda, na koji se lako uklapa svaka druga boja nadstolnjaka, salveta i dekora.
  • Kombinacija različitih materijala i tekstura stolnjaka, nadstolnjaka i podmetača stolu će dati posebno bogatu notu

DEKORISANJE STOLOVA

Ovde do izražaja dolazi sva vaša kreativnost, kao višnja na šlagu torte. Međutim obratite pažnju na to da se dekoracija ne mora slagati sa ostatkom ambijenta, ali neophodno je da se slaže sa prilikom, koju obeležavate.

Kada govorimo o odabiru tanjira, posuđe u kojem poslužujete hranu trebalo bi da bude deo jednog kompleta. Ukoliko se radi o svečanijoj prilici, neka odabir padne na neko posuđe sa prigodnim motivima. Neizostavan je i escajg, a preporuka je da to bude escajg od srebra, sa oznakom ''sterling'' jer je najkvalitetniji. Druga najbolja alternativa je escajg od nerđajućeg čelika.

Iz praktičnih, ali i estetskih razloga, prisustvo salveta apsolutno je neizbežno! Izaberite one od papira, ako se radi o nekoj svakodnevnijoj prilici, ali ako je povod nešto formalnije prirode, bolji izbor svakako će biti platnene salvete. Predlažemo neke od načina postavljanja salveta na sto.

Sada, kada znate kako sa ukusom postaviti sto za drage goste, vreme je da prionete na posao. Ovom savršenom receptu nedostaje samo još jedan sastojak - priprema ukusnog obroka. Ne sumnjamo da ćete vi to odraditi tako da će vaši gosti jedva čekati da ih ponovo pozovete!