Više nego savršeno

4 NAJLEPŠE FRANCUSKE POSLASTICE KOJE SVI OBOŽAVAJU: Lako se PRAVE, a pružaju maksimalan užitak, PRSTE ĆETE DA POLIŽETE

Francuske poslastice su pravi raj za nepca i zbog toga su sve popularnije i kod nas!

Objavljeno: 06.08.2023. 12:30h
Autor:
Recept za četiri najlepše fransucke poslastice, Foto: Shutterstock

Deserti su u zemlji Gala stvarani i usavršavani vekovima, pa zbog toga mnogi tvrde da Francuska celom svetu s razlogom diktira modu kad su slatke delicije u pitanju.

Ne morate da idete u Pariz da biste u njima uživali, možete lako da ih spremite i kod kuće.

Dobra vest je da vam za pripremu nisu potrebne neke posebne veštine!

MAKARONSI

Sastojci:

Kolač

-2 belanca

-1 šolja bademovog brašna

-1 šolja šećera u prahu

-3 velike kašike šećera kristal

-1 prstohvat soli

-1 velika kašika boje, po izboru

foto: Shutterstock

Krem

-100 g maskarponea

-100 g krem sira

-100 ml pavlake

-100 g šećera u prahu

-1 vanila šećer

-1 velika kašika boje, po izboru

Priprema:

1. Mutite belanca i so u prigodnoj posudi, a pre nego što dobijete sneg sipajte šećer i nastavite da mutite dok masa ne dobije čvrstinu, pa sipajte boju i ponovo izmutite.

2. U posebnoj posudi pomešajte bademovo brašno i šećer u prahu, dobro izmešajte. Sipajte zatim u smesu umućena belanca i sve zajedno opet mutite da dobijete gladak krem.

3. Stavite krem u špric, pa na pleh koji ste obložili papirom. Uz pomoć šprica pravite jednake krugove.

foto: Shutterstock

4. Ostavite krugove da uhvate koricu, najmanje 90 minuta, ne treba da se lepe kada ih dodirnete.

5. Prebacite krugove u rernu i dodatno ih sušite 15 minuta na 100 stepeni.

6. U posebnoj posudi za krem pomešajte maskarpone, krem sir boju, šećer i vanilu, dobro umutite, a u drugoj posudi izmiksajte pavlaku pa dodajte u smesu sa sirom i dobro promešajte.

7. Kada se makaronsi dobro ohlade, premažite ih i zalepite.

KREM BRULE

foto: Shutterstock

Sastojci:

-8 žumanaca

-750 ml mlečnog krema

-200 g šećera kristal

-4 velike kašike smeđeg šećera

-so

Priprema:

1. Sipajte u prigodnu šerpu mlečni krem i kristal šećer, promešajte i zagrejte na ringli do ključanja, pa sklonite sa šporeta.

2. Blago ohlađenu tekućinu posle 15 minuta vratite na ringlu i ponovo zagrejte. Čim smesa opet proključa, sipajte žumanca i smeđi šećer i promešajte.

3. Uključite rernu da se zagreje na 160 stepeni, rasporedite dobijenu smesu u prigodne kalupe, preko smese pospite još malo smeđeg šećera i pecite oko pola sata.

foto: Shutterstock

4. Ulrasite krem brule, po želji, svežim voćem.

TARTALETE SA MALINAMA

Ako su maline kiselije, pospite ih šećerom u prahu, a umesto svežih malina možete da koristite i slatko

Sastojci:

Testo

-1 žumance

-150 g brašna

-75 g putera

-35 g šećera u prahu

-1 velika kašika mleka

-1 prstohvat soli

foto: Shutterstock

Nadev

-150 g malina

-2 jaja

-100 g krem sira

-1 dl pavlake

-70 g šećera

-1/2 limete, kora

-1 velika kašika skroba

-2 lista želatina

foto: Shutterstock

Priprema:

1. Pomešajte brašno sa šećerom u prahu, sipajte so. Isecite na komade puter i utrljajte ih prstima u smesu dok se ne stvore mrvice, pa dodajte žumance i kašiku mleka. Mesite sve dok ne dobijete glatko testo.

2. Pokrijte testom 6 kalupa za tartalete. Treba dobro da se zalepi za dno i po stranama kalupa, a nakon toga izbockajte viljuškom kore da se ne podigne testo i stavite kalupe u frižider na 20 minuta.

3. Dok se kore hlade ugrejte rernu na 180 stepeni. Pecite tartalete oko 15 minuta, dok kore ne porumene i ostavite ih da se ohlade.

4. Za nadev, sipajte šećer u blender i koru pola limete, mešajte dok limeta ne pusti dobro miris i boju, pa dodajte krem sir, pavlaku, skrob i jaja i dobro promešajte, a potom izgnječite nekoliko velikh malina i sastavite sa masom.

foto: Profimedia

5. Prokuvajte smesu na niskoj temperaturi ili na paru 5 minuta.

6. Natopite listove želatina u hladnoj vodi, ocedite, stavite u blago rashlađen krem i dobro promešajte.

7. Kada se krem ohladi, napunite tartalete, po svakoj poređajte sveže maline i stavite u frižider da se hlade 2-3 h pre služenja.

MINI EKLERI PARIZ

Sastojci:

Kora

-1 velika kašika kakaa

-60 g putera

-70 g smeđeg šećera

-70 g belog brašna

foto: Shutterstock

Testo

-4 jaja

-80 g putera

-125 g belog brašna

-1 dl mleka

-1 dl vode

-2 male kašike šećera kristal

-1/2 male kašike soli

Krem šantili

-400 g slatke pavlake

-60 g šećera

-ekstrakt vanile

foto: Shutterstock

Priprema:

1. U prigodnoj posudi umutite puter i šećer, dodajte brašno i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Testo podelite na dva dela. U jedan sipajte kakao kroz cediljku da bi izbegli stvaranje grudvica,

2. Oba dela testa pokrijte folijom i razvucite oklagijom pa ostavite u frižider, neka odstoje na 2 h. Ako testo odstoji u frižideru, prilikom pečenja se neće rasprsnuti, a biće hrskavo.

3. Za to vreme u prigodnu šerpu sipajte mleko, vodu, šećer, so i puter i stavite na ringlu. Kada provri, skinite sa vatre i sipajte odjednom brašno, mešajte masu dok se sve dobro ne sjedini, pa šerpu vratite na umerenu vatru i mešajte do 2 minuta da ispari suvišna vlaga, odnosno dok se testo ne odvoji od ivica šerpe.

4. Kada se ohladi, dodajte neprestano mešajući jedno po jedno jaje. Sjedinjenu masu sipajte u špric i pravite eklere veličine oko 3 cm pa ih stavite na pleh obložite papirom za pečenje.

5. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite oko 1/2 h, dok ne narastu i ne dobiju zlatnu boju.

6. Umutite potom pavlaku, dodajte polako šećer i vanilu, sve stavite u šrpic i sa donje strane svakog eklera sipajte krem.

foto: Shutterstock