Ovo mora da se proba
RECEPT ZA SOČNI HLEB S TIKVICAMA: Danima ostaje SVEŽ i MEKAN, može da vam posluži i kao obrok, ima IZVANREDAN UKUS
Recept za hleb od tikvica odličan je i za one ljudi koji žele da povedu računa o kilaži, ali i za one što vole da probaju razne specijalitete. Odlučno se kombinuje sa drugim namirnicama.
Autor:
Idealan je za doručak ili večeru, poslužite ga uz jogurt ili neki lep sir.
Sastojci:
- 350-400 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 150 ml tople vode
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
- šaka ovsenih pahuljica
Za pire:
- 200 g tikvica
- 1 jaje
- prstohvat soli
Priprema:
1. Tikvicu iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da ispusti tečnost. Staviti u blender, dodati jaje i samleti u pire.
2. U mlaku vodu staviti kvasac, šećer i kašiku brašna, promešati i poklopiti, da kvasac naraste.
3. U vanglicu sipati brašno, so, ovsene pahuljice i ulje, dodati pire od tikvice i narasli kvasac i zamesiti testo (biće meko i malo lepljivo). Ostaviti da se udvostruči.
4. Testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga i staviti u kalup, pokriti i ostaviti da još malo naraste. Peći od 30 do 35 minuta na 180 stepeni.
5. Pečen hleb izvaditi iz kalupa, pokriti krpom i ostaviti da se pre služenja ohladi.