Ovo mora da se proba

RECEPT ZA SOČNI HLEB S TIKVICAMA: Danima ostaje SVEŽ i MEKAN, može da vam posluži i kao obrok, ima IZVANREDAN UKUS

Recept za hleb od tikvica odličan je i za one ljudi koji žele da povedu računa o kilaži, ali i za one što vole da probaju razne specijalitete. Odlučno se kombinuje sa drugim namirnicama.

Objavljeno: 01.08.2023. 08:30h
Autor:
Recept za hleb od tikvica, Foto: Shutterstock

Idealan je za doručak ili večeru, poslužite ga uz jogurt ili neki lep sir.

Sastojci:

  • 350-400 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml tople vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • šaka ovsenih pahuljica

Za pire:

  • 200 g tikvica
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
foto: Profimedia

Priprema:

1. Tikvicu iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da ispusti tečnost. Staviti u blender, dodati jaje i samleti u pire.

2. U mlaku vodu staviti kvasac, šećer i kašiku brašna, promešati i poklopiti, da kvasac naraste.

3. U vanglicu sipati brašno, so, ovsene pahuljice i ulje, dodati pire od tikvice i narasli kvasac i zamesiti testo (biće meko i malo lepljivo). Ostaviti da se udvostruči.

4. Testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga i staviti u kalup, pokriti i ostaviti da još malo naraste. Peći od 30 do 35 minuta na 180 stepeni.

5. Pečen hleb izvaditi iz kalupa, pokriti krpom i ostaviti da se pre služenja ohladi.