ŠVALER TORTA, PRAVA DOMAĆA: Meke kore sa jajima i mlekom, fil od oraha i čokolad, svaki zalogaj podseća na stara vremena

Domaća torta torta danas se retko pravi, ali ako ste željni sunđerastih kora, fila od oraha i čokolade spremite Švaler tortu

Objavljeno: 27.07.2023. 08:12h
Autor:
Kako se pravi Švaler torta, Foto: Printscreen/youtube/Deda Miletova kuhinja

Torta po starinski je Švaler torta koja se sprema lako, a podrazumeva mnogo oraha, čokolade i jaja

Sastojci:

Za kore: (ukupno ih ima 3 tako da se ovi sastojci dele na tri i svaka trećina ide za jednu koru)

  • 300 g šećera
  • 3 kašike prezli
  • 3 kašike brašna
  • 300 g seckanih oraha
  • 15 belanaca

Fil se sprema iz tri dela:

Prvi deo:

  • 1/2 mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika šećera

Drugi deo:

  • 15 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 100 ml vode

Treći deo:

  • 500 g margarina
  • 350 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade

Za dekoraciju: šlag i seckani orasi

foto: Printscreen/youtube/Deda Miletova kuhinja

Priprema: U dubljoj posudi umutiti 5 belanaca sa 100g šećera, dodati 1 kašiku prezli, kasiku brašna i 100 g seckanih oraha, pa lagano promešati špatulicom ili kašikom. Smesu peći u rerni na 150 stepeni oko 45 min. Isto ponoviti još 2 puta.

Fil 1: Puding razmutite u mlakom mleku, sa šećerom i brašnom, pa sve kuvajte na umerenoj vatri dok se zgusne. Kada je puding gotov ostavite da se ohladi.

Fil 2: Penasto umutiti 15 žumanaca sa 150 g šećera i vanilin šećerom, zatim dodati 100 ml vode i kuvati na pari dok se ne dobije gust fil.

Fil 3: Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati oba prethodno pripremljena fila. Promešati i podeliti fil na 2 dela, pa u jedan dodati 100 g tamne čokolade.

Tortu filovati sledećim redom: kora-žuti fil-tamni fil-kora-žuti fil-tamni fil-kora-šlag.